Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz a legfinomabb az újévi lencsefőzelék!

default user icon
MME
A lencsefőzelék év végi alapvetés. Erről is elmondható, hogy mindenki másképp csinálja, de azért van egy pár alapszabály, amit érdemes betartani, ha igazán finom lencsefőzelékkel köszöntenénk az újévet.

Ahány ház, annyi szokás - és ez a lencsefőzelékre fokozottan igaz. Egyvalami közös bennük, fixen, hogy kihagyhatatlan elemei az újévi - vagy van, ahol a szilveszteri - menünek. Ilyenkor az is nekiáll, aki egész évben rá se néz - talán nekik lehet a leghasznosabb az alábbi útmutató a tökéletes újévi lencsefőzelékhez.


Miből készítsük az újévi lencsét?

A lencsefőzelékhez a lencsét mindenképp áztassuk be, a barna lencsét előtte alaposan válogassuk át, nehogy apró kövecske, vagy megkövesedet növényrész benne maradjon. Ha nem csak hagyományos lencséből szeretnénk készíteni, hanem vörös lencsét vagy beluga lencsét is tennénk a készülő fogásunkba, akkor arra feltétlen ügyeljünk, hogy a vörös- és a beluga lencse nem igényel előzetes áztatást és viszonylag hamar elkészül.

Mi kerülhet még a lencsefőzelékbe?

A lencsefőzeléknek nem feltétlen kell csak és kizárólag lencséből állnia. A téli gyökérzöldségek teljes repertoárját felhasználhatjuk a saját lencsefőzelékünk elkészítéséhez. A főzelékbe kerülhet sárgarépa, fehérrépa, krumpli, paszternák, csicsóka, édeskrumpli vagy más hüvelyes is, mint például csicseriborsó, felesborsó vagy bab.

Mivel ízesítsük?

Ízlések és pofonok, ugye, de tény, hogy a legtöbb helyen a lencsefőzelék enyhén savanyítva kerül az asztalra. Ezt a savanyúságot megadhatjuk citromlével, kovászos uborkalevével vagy ételecettel. Ha ecetet használunk, arra minden esetben figyeljünk oda, hogy biológiai erjesztésű ételecettel dolgozzunk és az lehetőség szerint 10%-nál ne legyen erősebb. Az ecetek közül jó választás lehet a borecet vagy az almaecet. Ha valaki nem szereti savanyítva - és mondjuk éppen ez volt az, ami miatt gyerekként, például, sosem bírta megenni a főzeléket - nyugodtan elhagyhatja ezt a fázist.


mivel Sűrítsük?

Ha a klasszikus vonalat követve készítjük a szerencsehozó főzeléket, akkor egy tisztes hagymás rántás dukál hozzá, de akkor se vesztünk egy fillért se a lehetséges vagyonunkból, ha ennél egészségesebb módon szeretnénk sűríteni. A főzeléket habarhatjuk, staubolhatjuk (kevés liszttel beszórjuk, majd csomómentesen elkeverjük), de tökéletes megoldást jelent, ha a botmixerrel vagy egy krumplinyomóval a főtt lencse egy részét pürésítjük és azzal adjuk meg a főzelék sűrűségét.

Mivel kínáljuk a lencsét?

A kész főzelékre dukál valamilyen tisztes feltét, ami lehet sült kolbász, főtt virsli, sült virsli, esetleg krinolin, de egy jóféle szalonnából kanyarított kakastaréj, néhány szelet sült bacon, fasírozott vagy egy tisztes skót tojás is kitűnő kiegészítése a lencsefőzeléknek. Ha valaki szereti a füstös ízt, eleve készítheti füstölt tarjával a főzeléket, amit vagy az elkészítés első fázisában, a lencse és a babérlevél mellé a főzővízbe tesz; vagy megfőzi a húst, és annak a főzőlével önti fel a beáztatott lencsét. Minkét esetben isteni feltét a főzelék mellé a főtt, füstölt hús.

Ha pedig konkrét receptet keresel, itt megtalálod a legjobbakat! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss