Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a csontleves vagyis az alaplé!

Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani. Az alaplé ugyanis rengeteg ízt hordoz magában, így plusz árnyalatokkal gazdagítja a készülő ételt, amely sokkal izgalmasabb és komplexebb lesz.

Hogyan készül az alaplé?

Az alaplé valójában csontleves. Hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, de húsos csont helyett csak csontokból éskevesebb zöldséggel, mint amit a családnak készítenénk. Ha elég nagy a fagyasztónk, érdemes időről időre megfőzni egy nagyobb mennyiséget, amit aztán kis adagokban lefagyasztunk, így mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe. Ha bármilyen étel készítésekor maradna pár felesleges csontunk, azt se dobjuk ki! Fazékba vele pár szál zöldség társaságában és máris kész a másnapi raguleves alapja.

Alaplé készülhet bármilyen csontból: csirkéből, borjúból, marhából, de tengeri fogásokhoz halcsontból, rákpéncélból is készül változat. Nem szabad megfeledkezni a vegetáriánus, vagy vegán fogásokról sem, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

alaplé Variációk

Az esetek nagy részében, ha van kéznél semleges ízű világos csirkealaplé, azzal jók is vagyunk, készítsünk bármit, másra ritkán van szükségünk, sőt, az éttermek nagy része is azzal dolgozik. Van azonban számtalan más változat is.

Sötét csirke alaplé

A világos csirkealaplé intenzívebb ízű testvére. Ugyanúgy készül, mint a világos csirke alaplé, csak főzés előtt a csontokat sütőben, vagy serpenyőben megpirítjuk. A pirítástól a csontok megbarnulnak, és ez a maillard-reakciónak nevezett barnulás plusz aromákkal gazdagítja a levest, így a végeredmény íze is robosztusabb lesz. Az ilyen alaplé az intenzívebb ízeket kívánó ételekhez passzol.

Borjú alaplé

Sok étteremben borjúból készítik az alaplevet. A borjú íze némileg intenzívebb, mint a csirkehúsé, de még mindig elég semleges ahhoz, hogy a legtöbb étel alapjának megfeleljen.

Marha alaplé

Készül pirított és nem pirított változatban is. Jóval robosztusabb íze van, mint a csirke és borjú alaplének, így leginkább vörös húsokból készült ételekhez, erőteljesebb mártásokhoz használható a legjobban.

Zöldség alaplé

Bár a legtöbb zöldség alapú ételhez remekül használható a világos csirkealaplé, vegetáriánus és vegán fogások esetén természetesen szóba sem jöhetnek a hús alapú levesek.

Hal vagy rák alaplé

A visszafogott ízű halas vagy rákos ételekhez nem passzolnak a hús alapú alaplevek, így ezekhez fehér halak csontjából vagy rákpáncélból készül alaplé. A csont alapú levesekkel ellentétben ezek pár perc alatt megvannak.

Bár az alaplé nem teljesen olyan, mint a húsleves, ennek ellenére a húsleves maradéka is remekül felhasználható alapléként különböző ételekbe. Ezért soha ne öntsük ki egyetlen maradék cseppjét sem a vasárnapi csirkelevesnek! Ha marad, mindig fagyasszuk le, a készülő ételnél azonban mindig számoljunk a leves sótartalmával is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss