Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes az csontleves vagyis az alaplé!

default user icon
Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani. Az alaplé rengeteg ízt hordoz magában, így plusz árnyalatokkal gazdagítja a készülő ételt, mely sokkal izgalmasabb és komplexebb lesz így.

Hogyan készül?

Az alaplé valójában csontleves. Hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, de húsos csont helyett csak csontokból, kevesebb zöldséggel, mint amit a családnak készítenénk. Ha elég nagy a fagyasztónk, érdemes időről időre csinálni egy nagyobb mennyiséget, amit kis adagokban lefagyasztunk, így mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe. Ha bármilyen étel készítésekor maradna pár felesleges csontunk azt se dobjuk ki! Fazékba vele pár szál zöldség társaságában és máris kész a másnapi raguleves alapja.

Alaplé készülhet bármilyen csontból: csirkéből, borjúból, marhából, de tengeri fogásokhoz halcsontból, rákpéncélból is készül változat. Nem szabad megfeledkezni a vegetáriánus, vagy vegán fogásokról sem, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

Variációk

Az esetek nagy részében, ha van kéznél semleges ízű világos csirkealaplé, azzal jók is vagyunk, készítsünk bármit, másra ritkán van szükségünk, sőt, az éttermek nagy része is azzal dolgozik. Van azonban számtalan más változat is.

Sötét csirke alaplé
A világos csirkealaplé intenzívebb ízű testvére. Ugyan úgy készül, mint a világos csirke alaplé, csak főzés előtt a csontokat sütőben, vagy serpenyőben megpirítjuk. A pirítástól a csontok megbarnulnak, és ez a maillard-reakciónak nevezett barnulás plusz aromákkal gazdagítja a levest, így a végeredmény íze is robosztusabb lesz. Az ilyen alaplé az intenzívebb ízeket kívánó ételekhez passzol.

Borjú alaplé
Sok étteremben borjúból készítik az alaplevet. A borjú íze némileg intenzívebb, mint a csirkéé, de még mindig elég semleges ahhoz, hogy a legtöbb étel alapjának megfeleljen.

Marha alaplé
Készül pirított és nem pirított változatban is. Jóval robosztusabb íze van, mint a csirke és borjú alaplének, így leginkább vörös húsokból készült ételekhez, erőteljesebb mártásokhoz használható a legjobban.

Zöldség alaplé
Bár a legtöbb zöldség alapú ételhez remekül használható a világos csirkealaplé, vegetáriánus és vegán fogások esetén természetesen szóba sem jöhetnek a hús alapú levesek.

Hal vagy rák alaplé
A visszafogott ízű halas vagy rákos ételekhez nem passzolnak a hús alapú alaplevek, így ezekhez fehér halak csontjából vagy rákpáncélból készül alaplé. A csont alapú levesekkel ellentétben ezek pár perc alatt megvannak.

Bár az alaplé nem teljesen olyan, mint a húsleves, a húsleves maradéka is remekül felhasználható alapléként különböző ételekbe. Ezért soha ne öntsük ki egyetlen maradék cseppjét sem a vasárnapi csirkelevesnek! Ha marad, mindig fagyasszuk le, a készülő ételnél azonban mindig számoljunk a leves sótartalmával is.

ÍGY KÉSZÜL A VASÁRNAPI EBÉD KLASSZIK: CSONTLEVES GAZDAGON >>> 

Ezek is érdekelhetnek