Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz repedésmentes a szilveszteri virsli

default user icon
MME
Szilveszterkor talán még azok is szívesen főznek virslit, akik az év többi napján csak hot dog formájában találkoznak ezzel az isteni klasszikussal. Elkészítése elsőre egyszerűnek tűnhet, ám ha nem veszel figyelembe néhány fontos szabályt, akkor bizony lehet, hogy darabokban, szétrepedve fogod a főzővízből kihalászni. Íme, a megoldás:

Nem véletlen, hogy a főtt virsli a kezdő szakácsok egyik kedvenc vacsora, illetve reggeli opciója. Nem kell hozzá más, mint egy edény, amiben vizet forralsz, az étel gerincét képező virsli, a mártogatáshoz szükséges mustár, esetleg ketchup, illetve egy kis majonéz ízlés szerint, na és persze egy (vagy több) szelet friss, ropogós kenyér.

A virslifőzésnél azonban gyakori probléma, hogy főzés közben hosszában elreped, és szinte szó szerint kifordul belőle a töltelék, ami valljuk be, hogy nem éppen gusztusos. Azért, hogy ez a baleset ne történjen meg, és még véletlenül se kelljen szétrobbant formában kiszedni a főzővízből ezeket a normál esetben csinos húsrudacskákat, megosztjuk veled is a tökéletes, roppanós, ízletesre főtt virsli titkát.

Nem kell főzni

Sokaknak új információként hat, hogy bizony a virsli a legtöbb esetben már főtt, füstölt, vagy valamilyen hőkezelt formában kerül a csomagolása hasonlóan, mint a párizsi. Persze előfordulhat az ellenkezője is, ám abban az esetben, ha nyers virsli kerül a polcra, azt jelzi a gyártó. Arányában nézve viszont több az előre főzött, hőkezelt darab a boltokban, ezért ezeket nem kell a szó hagyományos értelmében megfőzni, csak alaposan átforrósítani, felmelegíteni. Figyelj arra, hogy a víz ne lobogjon, hiszen bőven elég, ha csak éppen gyöngyözik. Ha nem így teszel, pillanatok alatt kifőzöd a virsli ízét, na és persze a szétrepedés kockázata is kritikusan mértékben megnő.

Bőrös, vagy műbeles virsli?

A bőrös virslit a legtöbb esetben természetes bélbe, például juhbélbe töltik, míg a műbeles virsli külső burka műanyagból készül. Csupán csak városi legenda, miszerint a műbélbe töltött virslik silányabb minőségűek, hiszen közöttük is találhatunk prémium darabokat. Ezeket többnyire azok választják, akik nem kedvelik a természetes beleket.

A főzés menete

Ha műbeles virsliről van szó, akkor minden esetben távolítsd el a külső borítást, hiszen a forró vízben olyan anyagok is kioldódhatnak belőle, ami nem feltétlenül egészséges. Ha viszont bécsi, vagy frankfurti virsli került a kosárba, akkor a főzés előtt ezeket a fajtákat pucolatlan formába tedd a forró vízbe, meg ezeknél a daraboknál amúgy sem lenne egyszerű eltávolítani a héjat. Csak óvatosan, hiszen a természetes bélbe töltött virslik könnyebben repednek, mint a mesterséges burokkal rendelkező társai!

A főzéshez minden esetben annyi vizet használj, amennyi pont ellepi a virsliket. Ha a víz intenzívebb gyöngyözésnek indul, már el is lehet alatta zárni a gázt. Ezután nincs más dolgod, mint egy fedővel lefedni, majd állni hagyni a nagyjából 90 Celsius-fokos vízben legalább 3-4 percet. Ennyi idő alatt biztosan átmelegedjenek. Figyelj a virslidre, hiszen ha ennél tovább hagyod a meleg vízben, könnyen veszíthet az ízéből. Miután kiszedted a fazékból, tálald mustárral, ketchuppel, tormával, vagy majonézzel, de akár egy szelet friss kenyér is elfér mellette, ha éppen nem hot dog kiflibe töltöd.

Mitől reped szét a virsli?

Amikor feltesszük a virslit a tűzhelyre és eléri a fazék tartalma a 90-100 Celsius-fokot, akkor nem csak a főzővíz, hanem a virsliben lévő víz is felforr, ami ezután gőzzé alakul. Térfogata akár 1600 szorosára is megnőhet, aminek következtében a belső nyomás is fokozódik, a virsli pedig ennek hatására szétreped.

Virsli mikróban

Ha nincs kedved vizet melegíteni a tűzhelyen, vagy egyszerűen csak nincs rá lehetőség, viszont kéznél van egy jó mikrohullámú sütő, akkor azzal is megfőzheted a virslit. Igaz, a folyamat jelentősen hosszabb, de működik. Az első lépés, hogy találj egy olyan tálat, amit mikróban is használhatsz. Ebbe engedj egy kevés vizet, majd a virslikkel a tálban mikrózd 30-60 percig. Arra figyelj, hogy félidőnél nem árt, ha megforgatod a virsliket, ha pedig nagyobb mennyiséggel dolgozol, akkor értelemszerűen az elkészítési idő is növekszik.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek