Amikor nagyobb létszámú a vendégsereg, célszerű svédasztalos megoldásban gondolkodni, amire a lehető legegyszerűbb, ellenben mutatós és finom ételek kerülhetnek.
ÉTELEK
A jelszó: mártogatós minden mennyiségben! Az ízletes krémek tényleg pár perc alatt elkészülnek, ráadásul nagyon jól néznek ki, ha különböző színű házi zöldségchipsszel, vagy zöldséghasábokkal tálaljuk őket. Természetesen jöhetnek a fogvájóra szurkált partifalatkák, és a készen kapható édes-, sós kekszek is.
Céklás mártogatós
Hozzávalók:
25 dkg főtt vagy sült cékla
2 evőkanál torma
1 dl tejföl
1 dl joghurt
A sült céklához a céklát jól mossuk meg, és héjastul tekerjük alufóliába, miután megkentünk olívaolajjal. Kb. egy óra alatt sül puhára, a héját ezután könnyű leszedni.
A megfőtt vagy megsütött céklát apróra vágjuk, hozzáadjuk a tormát, a tejfölt és a joghurtot, majd botmixerrel simára keverjük.
Avokádókrém
Hozzávalók:
2 avokádó
3 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
1 ek mustár
pici só
2 dl tejföl
Az avokádó belsejét kikanalazzuk, összetörjük. Hozzátesszük a zúzott fokhagymát, a héja nélkül felkockázott paradicsomot, és a többi hozzávalót.
Botmixerrel pépesítjük, majd a hűtőbe tesszük.
Zöldfűszeres mártogatós
Hozzávalók:
2 dl tejföl/joghurt
2 ek majonéz
petrezselyem
tárkony
citrom
pici só
A hozzávalókat összekeverjük, és pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Sült zöldségek
Hozzávalók:
édes burgonya
zeller
cékla
paszternák
só, bors
olívaolaj
A zöldségeket egyforma nagyságú hasábokra vágjuk (kb 1 cm szélesre). Egy tálban megforgatjuk olívaolajban (ne álljon az olajban a zöldség!). Sózzuk, borsozzuk, majd ismét összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zöldségeket, majd 180 fokon ropogósra sütjük őket.
VENDÉGVÁRÓ FINOMSÁGOK >>>
Virsli tésztában
Hozzávalók (32 db):
4 pár virsli
2 csomag levelestészta
A virsliket 3 centi széles darabokra szeleteljük. A nyers levelestésztát kitekerjük, majd 3 centi széles és olyan hosszú téglalapot vágunk belőle, ami körbeéri a virslit. A virslidarabokat a tésztába tekerjük, majd jól összenyomjuk a végeit, nehogy szétnyíljanak sütés közben.
180 fokon 20 percig sütjük. Tipp: Szórjuk meg reszelt sajttal, úgy még finomabb!
Sajttál
Hozzávalók:
Kemény sajtok (lehetőleg többfajta ízvilágú)
fekete olívabogyó
szőlő
koktélparacsicsom
A sajtokat felkockázzuk. A darabkákat fogvájóra húzzuk úgy, hogy két sajtkocka közé kerüljön a magozott olívabogyó, a szőlő vagy a koktélparadicsom.
Tipp: A piros cheddar jól passzol az olívával, az ementáli a paradicsommal, az érettebb sajtok az édeskék szőlővel.
Még több falatka és tapas itt >>>
TÁLALÁS
- A falatkák tálakra kerüljenek, a mártogatósok pedig kis tálkákba.
- Nagyon jól mutat, ha a tálkát egy nagy lapos tányér közepébe helyezzük, és köré rendezzük a sült zöldségeket.
- Minden tányérra tegyünk egy szalvétát, és úgy pakoljuk őket egymásra (különböző magasságú „tányértornyokat” helyezzünk egymás közelébe)!
- A poharak tálcákon kapnak helyet.
- Szívószálak és műanyag evőeszközök ízlésesebben mutatnak, ha nem műanyag vagy papír pohárban, hanem színes üvegpohárban kerülnek az asztalra.
Tipp: Feldobhatjuk a svédasztalos tálalást, ha a terítőre csillogó konfettiket, vagy csillámport szórunk (ez utóbbinál mondjuk fennáll a veszély, hogy a 2019-es buli után is a 2018-as csillámokat takarítjuk majd).
DEKORÁCIÓ
Még több karácsonyi izzósor!
Ha karácsonyra nem vontuk fényárba az otthonunkat, akkor épp itt az ideje! A két ünnep között kedvezményes áron juthatunk hozzá a fűzérekhez. A legjobb, ha elemmel működő izzósort használunk. Tekerjük fel őket a függönykarnisra, vagy lógassuk le a könyvespolcról! Befőttesüvegekbe is tehetjük a rövidebb égősort, amiket a lakás bármely pontján elhelyezhetünk.
Parti művészet
Vegyünk le néhány képet a falról, és bluetech segítségével rögzítsünk a falhoz kivágott színes papírköröket, csillagokat, szerpentint, CD-lemezeket vagy, ami szerintünk jól mutatna a fali kompozíciónkon.
Héliumos lufi a plafonra
Szerezzünk be sok színes lufit, meg egy héliumpalackot, és fújjunk fel annyi lufit, hogy megteljen velük a plafon. A maradék hélium pedig bulikelléknek sem utolsó.