Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a lagzis krumpli, nagymamám kedvenc körete

Ha szereted a krumplis köreteket, de már unod a petrezselymes burgonyát, vagy a krumplipürét, akkor az alábbi receptet ki kell próbálnod. A lagzis krumpli annyira finom, hogy garantáljuk, sosem fogsz ráunni.

Miért hívják lagzis krumplinak?

A Heves megyében élők szinte biztos, hogy kapásból vágják erre a választ, hiszen a '80-as '90-es években nem volt olyan lakodalom a megyében, ahol ne szolgáltak volna fel lagzis krumplit. Korábbi feljegyzések szerint a receptet egy Gyula nevű szakács alkotta meg, ezért sok helyen nemcsak lagzis krumpliként, hanem Gyula krumpliként is emlegetik ezt az ételt. A lakodalmakban segítkező asszonyok pedig hamar megtanulták a receptet, így a nagyobb családi ünnepek alkalmával is egyre többször került a főmenü mellé köretként az asztalra a lagzis krumpli. Az én nagymamám is egy lakodalomban leste el a receptet. Aztán nem volt olyan családi ünnepség, amikor ne készítette volna el a rántott hús mellé.

Milyen alapanyag kell hozzá?

A lagzis krumplihoz nem sok alapanyag szükséges. A bevásárlólistádra a krumplin kívül a tejfölt, a sajtot, a vajat vagy a margarint és a sót írd fel. Ha hagyományos, nagyméretű gáztepsiben készíted el, akkor kb az alábbi mennyiségekre lesz szükséged:

2 kg krumpli

8 dl tejföl
15 dkg vaj/margarin
35 dkg sajt

Hogyan készítsd el?

A lagzis krumpli elkészítése egyáltalán nem bonyolult, olyannyira nem, hogy a kezdő szakácsok is bátran hozzáfoghatnak. 

1. A krumplit előző este héjastul félkészre főzzük (vigyázzunk arra, hogy ne legyen túl puha). Ha kihűlt, meghámozzuk, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert ha hideg a krumpli, könnyebb lesz reszelni.

2. Egy tepsit kikenünk vajjal. A krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, és a harmadát a tepsibe szórjuk, megsózzuk. A vajból apró darabokat szórunk közé, meglocsoljuk tejföllel, hogy jó szaftos legyen. Végül szórunk rá reszelt sajtot.

3. A hozzávalókat ezután addig rétegezzük, amíg el nem fogynak. A tetejére reszelt sajtot teszünk.

4. A  lagzis krumplit előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején, ez kb. 30-40 perc.

Videón is megnézheted az elkészítést!

Mihez ehetjük?

A lagzis krumpli már önmagában is nagyon laktató, elég mellé akár egy zöld saláta. A lakodalmakban viszont sült húsok és rántott ételek mellé kínálták. Remek köret lehet akár a vasárnapi rántott hús mellé.

VARIÁCIÓK KRUMPLIPÜRÉRE - ÍGY TURBÓZD FEL A CSALÁD KEDVENC KÖRETÉT! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss