hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz otthon aszalt csemegéket - tartósítószer nélkül!

default user icon
MME
Mutatjuk, hogy készíthet tartósítószer nélküli rágcsálnivalót idényzöldségekből és -gyümölcsökből.

Az aszalás a legősibb tartósítási módok egyike. Míg korábban a napon vagy a kemencében szárították a terményeket, addig ma a légkeveréses sütőben vagy az aszalógépben, lényegesen rövidebb idő alatt tehetjük meg ugyanezt. Az elkészült aszalványok tápértéke csaknem azonos a friss gyümölcsökével és zöldségekével, a víztartalmuk viszont kb. 80 százalékkal kevesebb. 

HogyAN készül?

Sütőben a szárítást alacsony hőfokon,  szikkasztással kezdd, majd magas hőfokon folytasd. Mindvégig tartsd nyitva résnyire a sütőajtót!

Az aszalógép több energiát fogyaszt ugyan, ám sokkal egyszerűbb vele a dolgod! A gyümölcs akkor jó, ha kívül teljesen száraz, ám kissé rugalmas, míg a zöldségnek roppanósnak kell lennie. Fontos az elegendő mértékű szárítás, mert a magas víztartalom gyors romláshoz vezet. A aszalványok 1-2 napig száraz, szellős helyen pihenjenek, csak ezután tedd őket papír- vagy sütőpapírral bélelt fémdobozba.

Őszibarack

Hámozd meg, szeleteld fel, majd a barnulást megelőzendő azonnal tedd kb. 15 percre citromos vízbe.

ALMA, KÖRTE

A őszibaracknál leírt módon készítsd elő. Meghámozva és héjastul egyaránt aszalható.

Szilva

A megmosott gyümölcs héjáról töröld le a viaszos réteget. Ha maggal együtt aszalod, akkor érdemes a szárat a gyümölcsön hagyni, hogy a leve ne folyjon el. A mag helyére ugyanakkor mandulát vagy diót is dughatsz.

 

Zöldségek

A színük és az ízük is megmarad, ha felszeletelve előfőzöd, majd lecsöpögteted, és tiszta ruhára téve szikkasztod őket. Gombát, padlizsánt, cukkinit úgy is tartósíthat, hogy felkarikázza, erős cérnára felfűzi, majd szellős helyre felakasztja.

Paradicsom

Az érett, húsos paradicsomot félbevágva aszalod, és közben forgasd. Ha kész, mediterrán módon is tárolhatod: a befőttesüvegbe rakott aszalványt öntsd fel olívaolajjal.

Ezek is érdekelhetnek

Friss