Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts cukor- és tartósítószer nélkül isteni befőtteket!

Készíts cukor- és tartósítószermentes befőtteket a zamatos nyári gyümölcsökből, hogy a leghidegebb téli napokon is felidézhesd a nyár ízeit!

Előkészületek

Ahhoz, hogy a befőttek ne romoljanak meg, alaposan meg kell tisztítani az üvegeket. Ezt többféle módon is megteheted.

- Engedj egy nagy méretű lábosba annyi vizet, amennyi ellepi az üvegeket, majd főzd őket a forrástól számítva 10-15 percig. Ezután állítsd mindegyiket fejjel lefelé papírtörlőre, amíg meg nem száradnak.

- Ha mosogatógépet használsz, tedd a készülékbe az üvegeket a szájukkal lefelé, és indíts el egy rövid, forró mosóprogramot.

- Mikrohullámú sütőben is fertőtlenítheted a kimosott és elöblített, de még nedves üvegeket, ha magas fokozaton 2-3 percig mikrózod őket.

- Sütőben a sterilizálást 100 fokon végezd 15 percig, ennyi idő alatt az üvegek is megszáradnak.

- Az üvegek fedőit mosószeres vízben alaposan dörzsöld át egy puha kefével, majd 15 percig hagyd állni forró, ecetes vízben (1 l vízhez 1 ek ecet adj). Papírtörlőre kiszedve szárítsd meg.

Mentes befőttek

Nagymamáink még tartósítószerrel és cukorral tették el a friss gyümölcsöket. A reformétkezés igénye miatt azonban most már sokan csupán tiszta vízzel, cukor és tartósítószerek nélkül teszik el a friss gyümölcsöket. Próbáld ki te is: a kompót így talán nem lesz olyan édes, ahogy eddig megszoktad, de cserében bátran ehetsz többet is belőle! Bármilyen bogyós gyümölcsöt eltehetsz ezzel a módszerrel, a lényeg, hogy ép és egészséges szemeket válassz!

Tedd a megtisztított üvegeket egy nagy lábosba. Rakd az üvegekbe az alaposan megtisztított gyümölcsöt, majd önts rájuk annyi tiszta vizet, hogy az éppen elfedje őket. Ezután töltse fel a lábost annyi vízzel, hogy az ne folyhasson be az üvegek száján. Fedd le az üvegeket a tetejükkel, de ne tekerd rájuk. Forrald az edényben lévő vizet addig, amíg az üvegekben is el nem kezd gyöngyözni a víz. Ekkor óvatosan emeld ki a befőtteket a lábasból, csavard rájuk a fedeleket, és tedd száraz dunsztba.

De mi is az a száraz dunszt?

A dunsztolás lényege, hogy az üvegek minél lassabban hűljenek ki. Ehhez a forró befőtteket rögtön csavard több réteg papírba, és helyezd őket szorosan egymás mellé egy takaróval bélelt dobozba. Végül az egészet fedd le plédekkel, párnákkal. Hagyd az üvegeket a dunsztban addig, amíg ki nem hűlnek, ez 2-3 napig is eltarthat. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss