Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így étkezik az angol királyi család: pizza , csoki csakis késsel és villával!

default user icon
MME
Az angol királyi család tagjai szigorú szabályok között élik az életüket, legyen szó akár az öltözködésről vagy az étkezésről. III. Károly király egykori komornyikja, Grant Harrold TikTok oldalán oszt meg videókat arról, miként fogyasztanak bizonyos ételeket felsőbb körökben.

II. Erzsébet halála után még mindig - sőt egyre inkább - a királyi családra figyel a világ. Minden lépésüket szakértők hada elemzi, és egyre-másra kerülnek elő régi alkalmazottak, akik elárulnak néhány furcsa szokást egykori munkaadóikról.

Grant Harrold, aki 2004 és 2011 között dolgozott Károly komornyikjaként, videóiban megmutatja, milyen a stílusos étkezés. A Sun ezekből a videókból összeállította, hogyan  fogyasztják el előkelő körökben akár a legegyszerűbb ételeket is. Az etikettszakértő szerint  egyébként a kifinomult társaságban való étkezés alapja a szép testtartás, illetve a méltóság és a tisztelet megőrzése, függetlenül attól, hogy mi kerül az ember tányérjára. 

Müzli desszertkanállal

A müzlit a királyi család tagjai és a velük egy asztalnál étkezők desszertkanállal eszik, amit a jobb kézben tartanak, elkerülve a kifröccsenést. Míg régen az volt udvariatlanság, ha valaki az utolsó cseppig kikanalazta a tálat, ma már az számít illetlenségnek, ha bármi is a tányér alján marad.

A szakértő elmondása szerint a szendvicset ugyan meg lehet enni kézzel, de csak akkor, ha előzőleg kb. ujj méretű szeletekre vágták. Ha azonban a szendvics zsíros, mert van benne mondjuk szalonna, akkor már késsel és villával kell elfogyasztani. (Harrold arra figyelmeztet, hogy soha nem szabad az egész szendvicset a szánkba tuszkolni, mert "nem vagyunk anakondák".)

nassolni nem egyszerű

A banánevésre szigorú szabályok vonatkoznak. Ahogy a királynő sem tette soha, úgy másnak sem illik kézből harapni a banánt: tányéron szolgálják fel a meghámozott, felkarikázott gyümölcsöt, amelyet aztán késsel és villával fogyasztanak el.

A csokievés sem egyszerű, azt sem szabad csak úgy "kézből" megenni. Harrold szerint az édességet először egy tányéron ketté kell vágni papírostól, és késsel, villával kivenni a papírból. Ezután a feldarabolt csokit villával fogyasztják, de ha krémes töltelék van benne, mint például a Mars szeletbe, akkor kanalat is lehet használni. 

Gyorséttermi kaja? Jöhet!

Ritkán, de a király család tagjai is esznek gyorséttermi ételeket, de annak is megadják a módját. Az etikett szerint a hamburgert természetesen tányérra kell tenni, a krumplit pedig külön tálba, hogy a megfelelő adagot lehessen kitálalni belőle. Az üdítőt sem papírpohárból isszák: át kell tölteni pohárba.

A csipszből egy keveset a tenyerükbe szednek, majd egy szalvétára helyezve fogyasztják el.

A szakértő kiemelte, ha egy olyan rágcsálnivalóról van szó, amit mártogatni lehet, nem illik duplázni, mert az nagy udvariatlanság.

A tészta nehéz dió

A tészták, különösen a bolognai spagetti fogyasztása körüli mizéria egy olaszt valószínűleg az őrületbe kergetne. Eleve a bolognait társasági eseményeken soha nem szolgálják fel, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem könnyű szépen enni. Azonban ha egy családi étkezésen mégis ez kerül a tányérra, két evőeszköz kell az elegáns fogyasztáshoz: a villát a bal kézbe helyezve kell felcsavarni a tésztát a jobb kézben lévő desszertkanálon tartva, így biztosan nem fog a szósz kifröccsenni. Az ételt nem lapos tányérban szolgálják fel, hanem mélyben, hogy az alján lévő szószt ki lehessen kanalazni.

A pizzát semmiképp sem lehet kézből enni, itt is kötelező elővenni a villát és a kést. A pizza külön tálalótálakra kerül, vagy akár közvetlenül a tányérokra - attól függően, hogy különböző feltétek vannak-e rajtuk. Az sem mindegy, hogyan állnak neki a pizzaevésnek: szigorúan a belsejétől kezdve kell enni, hogy a végén a megmaradt pizzaszéllel ki lehessen mártogatni a megmaradt szószt. 

Nyitókép: III. Károly király és felesége, Camilla királyné whiskyt kóstol / Fotó: Northfoto

Ajánljuk még:


 


 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss