Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így aprítsd fel tökéletesen a zsenge zöldhagymát

default user icon
MME
A zöldhagyma nem más, mint a frissen szedett vöröshagyma, amelynek még nem alakult ki a megvastagodott feje. Bár egész évben megvásárolhatod a zöldségesnél, az igaz szezonja most, tavasszal van. Mivel nemcsak ízletes zöldség, hanem igazi C-vitamin bomba, érdemes hazavinni akár több csokorral is és naponta többször is enni belőle.

A zöldhagyma aprítása valójában nagyon egyszerű:

1. LÉPÉS

Folyóvíz alatt öblítsd le a hagymákat! Csak annyit moss meg, amennyi felhasználsz – bár aprítva is tárolhatod, de egészben tovább friss marad. 

Tipp: Egészben tároláshoz a zöldhagymát csomagold száraz papírtörlőbe, majd tedd légmentesen záródó edénybe vagy zárható tasakba és már mehet is a hűtőszekrénybe.

2. LÉPÉS

Távolítsd el az apró kis gyökereket – de csak ha nem szeretnél valami újat is kipróbálni. Mert ha igen, itt a lehetőség egy kis gasztrokalandra! A gyökerek ugyanis ehetőek, csak arra ügyelj, hogy alaposan mosd meg, mert az apró szálak között viszonylag sok szennyeződés található. A zsenge kis gyökerek íze nagyon finom, sütve pedig igazán mennyeiek. Tökéletesek bármilyen ételhez vagy mártogatóshoz. Ha ezt azért nagy lépésnek tartod, tedd egy vizes tégelybe a gyökereket, és állítsd az ablakpárkányra, hogy fényt kapjanak. Néhány nap múlva friss zöldhagymák csíráznak a gyökerekből.

3. LÉPÉS

Laza, ringó mozdulatokkal szeld fel a hagymát a kívánt vastagságúra. A zöld része nyersen is fogyasztható, mert hagymás íze nem túl erős, de a fehér része sem csípős, inkább friss, harsogó. Fogyaszthatod nyersen vagy főve, salátákba, levesekbe, és sütés, főzés során helyettesítheted vele a vöröshagymát.

Tipp: A felszeletelt hagymát legkönnyebben úgy tárolhatod, ha egy kisebb, légmentesen záród edényt kibélelsz száraz papírtörlővel, beleteszed a felvágott hagymát, lezárod a dobozt majd a hűtőbe teszed. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek