hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsleves

MME MME
3 4.5/5
120 perc
bonyolult
átlagos
6 adag

Elkészítés

  1. A húsleves elkészítéséhez elsőként a húst és a zöldségeket alaposan megmosunk, megtisztítjuk.
  2. Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves.
  3. Hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, a sáfrányos szeklicét - gyönyörű színt ad a levesnek -, a cseresznyepaprikát, a hagymát egészben és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük.
  4. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
  5. Közben enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk. Kevés húslevest merünk rá, hogy melegen tartsuk.
  6. Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről kanállal eltávolítjuk a fölösleges zsiradékot, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest - előmelegített levesestálba szűrjuk.
  7. A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy második fogásként is különféle mártásokkal.

Fontos:
- a levest nem szabad megkavarni, mert zavaros lesz!
- azért kell egy kicsivel több vízzel feltenni, mert a főzés közben elpárolgott folyadékot utólag nem ajánlatos vízzel pótolni;
- ha azt akarjuk, hogy a leves ízletesebb legyen, hideg vízbe tegyük főni a húst, így jól kioldódnak belőle az ízek, mert a rostok nyitottak maradnak;
-ha a hús zamata fontosabb, forrásban lévő vízbe tesszük, ami a rostokat hirtelen összekapja, és a húsban marad az ízek java.

Megjegyzés:
-Az előző nap elkészített levesről jóval egyszerűbb másnap leszedni a fagyos zsiradékot.
- A sóval bánjunk csínján, mert másnapra a leves sósabb lehet, mint ahogyan frissen érezzük.
- A tésztát ne tegyük a levesbe, külön tálaljuk, mert ha van maradék, a tészta egyfelől megdagad, másrészt másnapra megsavanyítja a levest.
- A húslevest 1-2 napnál tovább nem tanácsos tárolni; a zöldségeket és a húst mindig külön edényben tegyük el.
- Gyakorlatilag bármely húsból főzhetünk húslevest - az alapreceptben felsorolt hozzávalókból és módon-, a lényeg, hogy a hús ne legyen nagyon zsíros, ámde lehetőleg csontos legyen. Ha mégsem, főzzünk bele néhány marha- vagy borjúcsontot, mert sokkal ízletesebb lesz tőle.
- A vadhúsból, ürühúsból (bárányból, birkából) készített levest erőteljesebben fűszerezhetjük, pl. borókabogyó, babérlevél, szerecsendió, cayenne bors hozzáadásával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss