Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem hiszed el: desszertként fogyasztja a vajat ez a férfi

default user icon
MME
Húsevő diétát tart, és naponta fél kiló vajat is megeszik egy angol testépítő. A 28 éves férfi azt vallja, hogy az étel energiát szolgáltat, a test működéséhez szükséges, így az evés nem élvezet, hanem feladat.

A 28 éves Jonathan Griffiths négy éve csak állati eredetű ételeket fogyaszt. Mivel elég nagydarab fickónak írja le magát – 192 cm magas és 79 kiló – sok ételre van szüksége, hogy megőrizze erejét. Naponta 300 g fehérjét és zsírt fogyaszt, reggelire tejsavót, nyers tejet és sajtot eszik.  Kerül minden zöldséget és gyümölcsöt, és hiszi, hogy ennek a furcsa diétának köszönheti az egészségét.

Jonathan 14 éves kora óta foglalkozik testépítéssel. Még tinédzser volt, amikor egy rögbibalesetben megsérült, és azóta komoly gerincfájdalmak keserítették meg a mindennapjait. Hogy javítsa a teljesítményét és enyhítse a fájdalmát, számos diétát kipróbált. 2020 februárjában döntött úgy, hogy a Carnivole, azaz húsevő diétát követi, miután látta, hogy más testépítők milyen jó véleménnyel vannak erről az egyébként brutális étkezési módszerről.

Hogy mi változott az elmúlt években? Nos, Jonathan azt mondja, megszabadult minden étkezéssel kapcsolatos bűntudattól, ami korábban gyötörte, és fizikailag is sokkal jobban érzi magát. „Már nincs bűntudatom amiatt, hogy sokat eszem” – mondja. – „Az étrendem ráadásul a fájdalom csillapításában is sokat segít. Kevésbé fáj és nem olyan merev a hátam, szabadabban és kényelmesebben tudok mozogni. A teljesítményem határozottan jobb” – állítja Johathan.

A vaj pedig Jonathan csokoládéja: vajfalatokat készít magának úgy, hogy felolvasztja a vajtömböt, formába önti, ízesíti és újra lefagyasztja. Neki ez a desszert. 

Mi a Carnivole, azaz húsevő diéta valójában?

A húsevő diéta nem újdonság, már 1856-ban írtak róla és mindig voltak, akik hittek jótékony és egészséget védő hatásában. 2019-ben került az érdeklődés középpontjába, miután Shawn Baker (korábbi élsportoló, ortopéd sebész orvos) megjelentetett egy könyvet a diétáról. Az étrend lényege a húsfogyasztás, ami köztudottan nemcsak fehérjéből áll, hanem zsírokból is. A carnivore nem engedi az egyszerű szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek, valamint néhány tejtermék fogyasztását – Baker ezeket tartja a legveszélyesebb ételeknek. Az étrendbe szinte nulla szénhidrát, sok a fehérje és a zsír, napi 1-2, legfeljebb 3 alkalommal. Az étrend mellőzi az összes rostot, gyümölcsöt, zöldséget, kávét, teát, alkoholt, üdítőket, valamint a hüvelyeseket (bab, lencse), a gabonaféléket (semmi zab, semmi kenyér), a nem húsokból származó egyéb zsírokat (olajos magvak, lenmagolaj, stb.) is.

(Borítókép: Northfoto)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek