Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Táskát és párnát készített dolgozói használt munkaruhájából az IKEA

Használt munkaruhából készült az IKEA vadonatúj kollekciója, melyet hamarosan több országban is árusítanak majd. A nem mindennapi ötlet tökéletes példa arra, hogyan lehet csökkenteni a hulladékot és segíteni a körforgásos gazdaság működését.

Az IKEA vadonatúj kollekciója, melyben párnahuzat, függöny és táska is található, a cég dolgozóinak használt munkaruháiból készült. A Vaxelbruk nevet viselő kollekció gyártásához az IKEA összegyűjtötte dolgozói régi, elhasznált munkaruháit, és ezek újrahasznosításából születtek meg azok a termékek, melyek hamarosan a boltok polcaira is kikerülnek.

A textilhulladék ilyesfajta újrahasznosítása nemcsak csökkenti a tényleges szemét mennyiségét, de hozzájárul a körforgásos gazdaság működéséhez is, melynek lényege, hogy a termékek életciklusát minél jobban meghosszabbítsuk, a leselejtezni kívánt dolgokból pedig újat alkossunk. Ezzel lehet ugyanis mérsékelni az új anyag- és energiaráfordítást, valamint az ezzel járó szénlábnyom-növekedést.

A Vaxelbruk kollekcióhoz két éven át, 2020 és 2022 között gyűjtötték az IKEA dolgozóinak használt munkaruháit, és az európai piacról 300 tonna egyenruhát sikerült összeszedni. Ezek felhasználásával készültek a párnahuzatok, függönyök és táskák, melyek a cég jellegzetes színeit, a sárgát és a kéket is magukon viselik – olvasható az IKEA közleményében.

Borítókép: IKEA

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss