Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért a magyaros ételért rajongott a 150 éve született Harry Houdini

A világhírű, magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini, vagy születési nevén Weisz Erik a tengerentúlon sem feledte el a magyaros konyhát, sőt rajongott is egyes fogásokért. Ezek voltak Houdini kedvenc ételei!

Harry Houdini 1874. március 24-én, tehát napra pontosan 150 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot Budapesten. A születésekor még a Weisz Erik nevet viselő gyermek a jiddis anyanyelvű Mayer Sámuel Weiss rabbi, jogtanácsos és felesége, Steiner Cecília fiaként, négyéves korában került szüleivel és testvéreivel az Egyesült Államokba. A család Wisconsin államban telepedett le, Houdini ott is nőtt fel.

Minden idők egyik leghíresebb szabadulóművésze és bűvésze a tányérról is eltüntette a finom falatokat, no persze nem a zsebébe vagy a kalapjába, hanem a gyomrába. Több feljegyzés is igazolja, hogy szeretett enni, sőt másokat is vendégül látni. Majdnem száz éve már, hogy Houdini elhunyt, és ilyen távolságból elég nehéz hiteles konkrétumokat fellelni arról, mi is lehetett a kedvenc étele, ám egy százéves szakácskönyv igazán történelmi jelentőségűnek bizonyult.

A The Stag Cook Book: A Man's Cook Book For Men (Legényszakácskönyv: Egy férfi receptjei férfiaknak) ugyanis számos, akkoriban élt híres ember kedvenc receptjét megőrizte az utókor számára. Az 1922-ben kiadott kötethez felkérték az Egyesült Államok száz leghíresebb férfijét, hogy küldjön be recepteket, így került a könyvbe Charlie Chaplin és Harry Houdini egy-egy szeretett fogása is.

Szerette az extravagáns és az egyszerű ételeket is

Egyes források szerint Houdini felesége, Bess szeretett főzni és nagyszerű ételeket készített. A szabadulóművész kedvelte a gyümölcsös reggeliket, melyeket a kedvese előző este, lefekvés előtt készített el férjének. Írásos feljegyzés maradt fenn a Houdini házaspár 25. házassági évfordulójáról is, melyet a Los Angeles-i Hotel Alexandriában ünnepeltek 200 meghívott társaságában egy tízfogásos vacsorával. A különleges menüben szerepelt rák supreme, eperparfé és pezsgő is.

A Kenneth Silverman által jegyzet Houdini-életrajzban azt olvashatjuk az ediblenew cikke szerint, hogy a bűvész egyik unokaöccse felidézte, miszerint Houdini felesége egyszer azt mesélte, hogy meglepte a nagy szabadulóművészt egy különleges vacsorával, amelyre a férfi kedvenc ételeit készítette. Hogy melyek voltak ezek? Houdini kedvencei közt szerepelt a magyaros csirke nokedlivel és a kenyérfelfújt sodóval, cseresznyével.

Az ördögtojás volt Houdini egyik kedvence

Habár kedvencei közt szerepelt a magyaros csirke, ami vélhetően pörkölt lehetett, mégsem ezt a receptet választotta a férfiaknak szánt szakácskönyvbe. Houdini kedvenceként az ördögtojás (vagy kaszinótojás) vonult be a köztudatba, sőt saját receptjét is megosztotta az olvasókkal.

A Houdini-féle ördögtojáshoz keményre főtt tojásokra van szükség, melyeket megpucolunk, majd a hosszanti oldal mentén félbevágunk. A tojássárgákat kiszedjük, egy tálban olvasztott vajjal, Cayenne-borssal, mustárral és egy kevéske ecettel pépesítjük, majd az így kapott sárga krémet visszatöltjük a tojásfehérjébe. Salátából és vízitormából készült ágyon, sóval, borssal és kevés cukorral megszórva tálaljuk.

Borítókép: Northfoto

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss