Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz, hamisítják az olívaolajat! így buktathatod le a csalókat

default user icon
MME
Amióta egyre magasabbra szökik az olívaolaj ára, sokan választják a termék kéz alóli megvételét. Tehát fontos leszögezni, hogy ez a jelenség elsősorban nem a bolti vagy éttermi vásárlásokra jellemző.

Az Europol szerint a csalók szinte azonnal reagáltak az olívaolaj-hiányra és az ebből adódó árnövekedésre, és ma már a hamis olívaolaj értékesítése nagyobb biznisz lett, mint gondolnánk. Olaszországban és Spanyolországban egy összehangolt razziának hála 260 ezer liter hamisított olívaolajat foglaltak le a hatóságok még novemberben, aztán két hónapra rá mintegy 50 étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

Hogyan hamisítják?

A kamu olívaolajat a gyakori fogyasztó könnyedén felismerheti az íze alapján, hiszen az olajat a legtöbb esetben magolajjal helyettesítik, ugyanis az sokkal olcsóbb. Ahhoz, hogy elérjék a zöld árnyalatot, klorofillt adnak hozzá, a karotinoidok pedig sárgás árnyalatot kölcsönöznek neki. Megjelenésre így szinte teljesen olyan, mintha igazi lenne, ám ízben nagy a különbség.

Akkor már nehezebb dolgunk van, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. Ebben az esetben kizárólag csak laboratóriumban cáfolható vagy igazolható valódisága. Ez az eljárás, majd az ebből nyert végtermék értékesítése egyes országokban nem számít bűncselekménynek, de a címkéjén köteles feltüntetni a gyártó a keverésre vonatkozó adatokat, és nem hívhatja olívaolajnak a terméket.

Létezik még egy harmadik „hamisító” eljárás is, amikor az olívaolajat lámpaolajként használt „lampante” olajjal keverik. Igaz, hogy utóbbi olívából készül, de magas savtartalma miatt egyáltalán nem ajánlott fogyasztásra, és az íze azonnal fel is fedi a csalást - írka az Euronews.

Ha biztosra szeretnénk menni, és nem akarjuk, hogy kamu olívaolajat sózzanak ránk, az alábbi ellenőrző listán mindig fussunk végig:

  • Ellenőrizzük a palack címkéjén a betakarítás dátumát és helyét.
  • Keressünk egy QR-kódot az üvegen, aminek segítségével nyomon követhetjük a termelési láncot.
  • Fontos, hogy a címkén szerepeljen egy harmadik féltől származó pecsét. Ilyen például a DOP vagy az IGP logó, ami garanciát jelent a valódiságra.

Ha a három közül akár csak egy is hiányzik, vagy nem egyértelmű, már kezdhetünk is gyanakodni.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss