Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ennek senki nem fog örülni: ez az élelmiszer nagyon drága lesz

default user icon
MME
Mielőtt bárki az inflációval és a háborúval kötné össze a következő élelmiszer árának emelkedését, már az elején szeretnénk leszögezni, hogy ebben az esetben a klímaváltozás a felelős.

Rekordok sorozatát döntötte az olívaolaj ára az elmúlt időszakban, amióta Spanyolországban és Olaszországban is drasztikusan visszaesett a termelés a hosszú és kemény aszály miatt. Ez számosítva annyit tesz, hogy jelenleg az olívaolaj tonnánként 9 ezer dollárba (3,3 millió forintba) kerül, a jelentős áremelkedés oka pedig az, hogy komoly hiány van a piacon a durva klímaváltozás miatt. Még szembetűnőbb az emelkedés, ha a statisztikai adatokat nézzük. A tavalyi 8,8 százalékos növekedéshez képest idén további 12,5 százalékos volt a drágulás – írja a Robb Report.

Nem elég, hogy az elmúlt hónapok aszályos időjárása sem tett jót az ágazatnak, de Spanyolországban, a világ egyik meghatározó olívaolaj-termelő és -exportáló országában a termelés 48 százalékra zuhant vissza még májusban. A helyzet pedig sehol sem jobb. Görögországban, Portugáliában, Olaszországban, Marokkóban és Tunéziában is így van, ezért jelentősen kevesebb olívaolajat tudnak előállítani, mint ami a globális kereslet.

Egyedül Törökországban bízhatnánk, hiszen ők kiváló terméssel büszkélkedhetnek, a gond csak az, hogy ott megtiltották az olívaolaj tömeges exportját.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss