Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Veszélyes élelmiszer került forgalomba – ha ilyet vettél, azonnal vidd vissza!

default user icon
MME
Határértéket meghaladó mikotoxin-tartalom miatt bulgurt hív vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A termék árát bármelyik Auchan áruházban visszakapod.

Határértéket meghaladó mikotoxin- (deoxinivalenol, DON) tartalom miatt a Bio Fair Trade Kft. visszahívta a forgalomból az egy kilogrammos Nett Food Bulgur terméket.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el:

  • Termék megnevezése: Nett Food Bulgur, 1 kg
  • Márka: NETTFOOD
  • A termék eredete: Ukrajna
  • Kép a termékről:
  • Probléma jellege: Határértéket meghaladó mikotoxin (DON - deoxinivalenol) tartalom
  • Minőségmegőrzési idők: 2024.07.01.; 2024.08.01.; 2024.08.05.

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik! Az érintett termék bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszatérítik.

Miért veszélyes a deoxinivalenol (DON)?

A Fusarium penészgombák által termelt mikotoxinok közül a deoxinivalenolnak gyakorlati szempontból nagy jelentősége van.

Európában, így hazánkban is a kisszemű gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs, zab) leggyakrabban a DON toxin található, melynek nagymértékű szervezetbe kerülése a gazdasági állatoknál csökkent táplálékfelvételt és súlygyarapodást, valamint hányást idézhet elő, illetve hátrányosan befolyásolhatja az utódok növekedését. Az állatállomány fertőzésekkel szembeni fogékonyságát is növelheti.

Embereknél a nagy mennyiségben fogyasztott DON émelygést, hányást, néha hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat. Különösen nagy mennyiségben immunrendszeri és vérképzőszervi panaszokhoz, elhalálozáshoz, állatok esetén elhulláshoz is vezethet.

A toxinból eltűrhető napi beviteli mennyiséget (amelyet a szervezet - akár naponta fogyasztva is - még várhatóan károsodás nélkül elvisel) állapítottak meg nemzetközi szervezetek. A különböző élelmiszerekben az EU-ban, így Magyarországon is maximálisan megengedhető toxin szinteket (határértékeket) rendelet írja elő.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss