hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos házi kenyér

90 perc
rafinált
olcsó
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hagyományos házi kenyérhez egy nagy edénybe beleöntjük az előzőleg átszitált lisztet, a cukrot, a sót, és ezeket kézzel összekeverjük.Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel, ha feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet, ezután hozzáadjuk az olajat.
  2. Először elkezdjük kézzel kevergetni, összedolgozni az anyagokat, ekkor még nagyon ragacsos lesz a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
  3. A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan,  a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemegy még a gyúráskor.
  4. 10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletes, nem lesznek benne csomók, az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak (15 percnél tovább nem érdemes gyúrni a tésztát). Az elkészült cipót az edényben hagyjuk, leborítjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzattól védett helyre tesszük, és bebugyoláljuk egy plédbe. 2 órán át hagyjuk kelni. 
  5. 2 óra elteltével a tésztát átgyúrjuk pár határozott, de könnyed mozdulattal. Ezután a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni. A cipót letakarva hagyjuk kelni 1 órán át. Ezután könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk. Az átgyúrt, formára igazított cipót a sütőlap közepére helyezzük. A cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, lefedjük az edénnyel, és mindenestül újra beburkoljuk a plédbe. 
  6. Az utolsó kelesztés 25-35 percig tart, közben előmelegítjük 180 fokra.Előkészítjók a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.
  7. Az utolsó kelesztés után a cipót megkenjük tojással, behasogatjuk késsel, ízzlés szerint megszórjuk magvakkal. 180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.Ha elkészült, levessszük a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára tessszük, amin tud szellőzni az alja.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek