Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos házi kenyér

75 perc
mester
olcsó
6 adag
Hozzávalók
Allergének
 • Glutén
 • Tojás

Elkészítés

 1. A házi kenyér elkészítéséhez nagyobb edénybe öntjük az előzőleg átszitált lisztet. Kézzel elkeverjük benne a cukrot és a sót.
 2. Az élesztőt elkeverjük egy bögrében 2 dl langyos vízzel. Amint feloldódik, ráöntjük az előkészített lisztre, majd hozzáöntünk még kb. 4-5 dl langyos vizet. Ezu hozzáadjuk az olajat is.
 3. Először elkezdjük kézzel kevergetni a tésztát, összedolgozzuk a hozzávalókat. Ekkor még nagyon ragacsos a tészta. Amikor egyenletesen elkeveredtek az anyagok, kevés liszttel leválasztjuk az edény faláról és a kezünkről a ráragadt tésztát, és elkezdjük gyúrni.
 4. A gyúrást egyenletes mozdulatokkal kell végezni, kis cipót formálva, amit egy-két gyúró mozdulat után mindig elfordítunk negyed fordulattal. Közben szükség szerint lisztezhető, hogy ne ragadjon túlságosan, a liszt minőségétől függően akár 10-20 dkg is belemehet még a gyúráskor.
 5. 10-12 perc dagasztás után a tészta nagyjából egyenletessé válik, nem lesznek benne csomók. Az élesztő elkezd már dolgozni, és ennyi idő alatt a liszt rostjai is fellazulnak (15 percnél tovább nem érdemes gyúrni a tésztát).
 6. Az elkészült cipót az edényben hagyjuk, leborítjuk tiszta konyharuhával, meleg, huzattól védett helyre tesszük, és bebugyoláljuk egy plédbe. 2 órán át hagyjuk kelni.
 7. A 2 óra elteltével a tésztát ismét átgyúrjuk pár határozott, de könnyed mozdulattal. Ezután a cipó közel akkora méretű lesz, mint kelesztés előtt, de így az élesztő tovább tud dolgozni. A cipót letakarva hagyjuk újabb 1 órán át kelni.
 8. Ha letelt a kelesztési idő újra könnyed mozdulatokkal átgyúrjuk. Az átgyúrt, formára igazított cipót sütőlap közepére helyezzük. A cipóra ráborítjuk az enyhén benedvesített konyharuhát, lefedjük a dagasztó edénnyel, és mindenestül újra beburkoljuk a plédbe.
 9. Az utolsó kelesztés kb. 25-35 percig tart. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Előkészítjük a tojást és egy éles kést, valamint ízlés szerint magvakat.
 10. Az utolsó kelesztés után a cipót megkenjük tojással, behasogatjuk éles késsel, ízlés szerint megszórjuk magvakkal.
 11. Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 45-50 percig sütjük. Ha elkészült, levesszük a sütőlapról, és olyan kenyérvágó deszkára tessszük, amin tud szellőzni az alja. Amint teljesen kihűlt, szeletkre vágva kínáljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss