Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pihe-puha házi kenyér (tang zhonggal azaz kenyérdoktorral)

90 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Pihe-puha házi kenyérhez először elkészítjük a tang zhongot, a kenyérdoktort: a lisztet és vizet csomómentesre keverjük, majd elkezdjük főzni. Állandó kevergetés mellett csak addig hagyjuk a tűzön, amíg a fakanál olyan nyomot nem hagy benne, hogy látszik az edény alja. Ekkor levesszük a tűzhelyről és állandó kevergetés mellett (hogy ne bőrösödjön meg a teteje) kihűtjük.
  2. A dagasztótál aljára tesszük a sót, arra a liszteket, majd kráter csinálunk a közepébe, bele a cukor, majd a tej egy része, rámorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni . Hozzáadjuk a többi tejet és a víz egy részét, a kihűlt kenyérdoktorunk. Elkezdjük összedolgozni. Mikor már átnedvesedett a liszt, hozzáadjuk a zsírt, s végül annyi vizet, hogy lágy, de formázható tésztát kapjunk. (Azért később adjuk hozzá, mert a zsiradék bevonja a liszt szemcséit, s akkor kevesebb vizet tud felvenni) Letakarjuk és 1 óra hosszáig kelni hagyjuk.
  3. Enyhén lisztezett deszkán kézzel nyomkodva téglalap alakúra formázzuk, majd feltekerjük és szilikonos sütőpapírral bélelt formába rakjuk. Az én formám (melyből két egyforma van) belmérete 11 cm x 30 cm. A másik formát ráborítva fedjük le és hagyjuk 20 percig pihenni. Közben előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
  4. Ha letelt a 20 perc, megspricceljük vízzel a tésztát és bevágjuk, majd a másik tepsit (amit a tetejére teszek), belül szintén megspriccelek és ráborítom a tésztát tartalmazó tepsire és betesszük a sütőbe.
  5. Sütési idő kb. 35 perc. A sütés utolsó 10 percében megnézem, hogy mennyire pirul, s ha szükséges, akkor leveszem a felső edényt róla, de akkor lejjebb is veszem 180 fokra a hőfokot.
  6. Ha elkészült, kiborítjuk a tepsiből (a kenyér aljának megkocogtatva kongó hangot kell adnia), rácsra tesszük és jól bespricceljük vízzel a formából kivett kenyeret.


Megjegyzés

A tang zhong ázsiai eredetű módszer a kenyérfélék (de kelt tésztáknál is) kiváló segítóje: foszlós, puha lesz tőle a tészta és tovább megőrzi a frissességét. Kenyérdoktornak is nevezik. - gergelicszs

Ezek is érdekelhetnek

Friss