hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

100%-os rozskenyér kovásszal, ahogy Szabi a pék készíti

MME MME
120 perc
mester
olcsó
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. A kovászhoz összekeverünk 1 ek vizet 1 ek teljes kiőrlésű rozsliszttel egy befőttes üvegben. Az üveg tetejét nem zárjuk le teljesen, és szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ezt a műveletet, vagyis az etetést további 7 napon keresztül megismételjük. Az etetést a kovászolt rozskenyér készítése előtt 12 órával is megismételjük.
  2. Dagasztás előtt a lisztet leforrázzuk a vízzel, majd hagyjuk 30 fokra hűlni. Csak ezután adjuk hozzá a 16 dkg rozskovászt, és 3 perc alatt kidagasztjuk. A sóval további 5 percet dagasztjuk, majd egy letakart tálban 2 órát érleljük a pulton.
  3. Lisztezett deszkára kivesszük a tésztát, gömbölyítjük, és az aljánál összecsípve rozslisztbe mártjuk a tetejét. Az aljával lefelé fadeszkára rakott sütőpapírra tesszük, és legalább még 2 órát kelesztjük. Akkor jó, mikor szigetes repedések jelennek meg a lisztben.
  4. 250 fokra melegítjük a sütőt a vasedénnyel együtt. Nem vágjuk be a kenyér tetejét, csak az edénybe emeljük egy sütőpapírral. 54 percig sütjük. Egy napot hagyjuk állni, mielőtt felvágnánk.

Nézd meg a 100 %-os rozskenyér elkészítését videón is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss