Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyümölcsös piték

default user icon
MME
Szinte biztos, hogy mindannyiunknak elsőként a klasszikus almás pite jut eszünkbe, ha bárki is pitét kiált. És ez így van rendjén: a nagymama békebeli almás pitéjéhez semmi sem fogható. De az omlós tésztarétegbe zárt sütemény ennél sokkal több, erről lesz most szó.

Bár a nagyi pitéjéhez semmi sem hasonlítható, érdemes egy kicsit kalandozni a piték világában. Nagyon tág a pite-kategória, tulajdonképpen csak az biztos, hogy tészta van benne...

Innentől kezdve szabad a vásár. Lehet édes vagy sós, nyitott vagy csukott, sőt még rácsos is, de akár morzsolt tészta is fedheti a tetejét.

A tésztája is lehet sokféle: készülhet linzertésztából vagy kelt tésztából, de akár leveles tésztából is. Süthetjük nagy tepsiben, pitetálban, de akár egyszemélyes adagokban is. Ha kicsit különlegesebb összeállításban készítjük, a pitetorta akár ünnepi desszert is lehet.

A tölteléket illetően pedig határ a csillagos ég. A klasszikus almás pite mellett nálunk kiemelt kedvenc a túrós, a mákos és a diós pite is, de rátérve a gyümölcsös pitékre, a meggyes változat is nagy kedvenc.

De az az igazság, hogy a pite minden idénygyümölccsel finom. Vannak olyan gyümölcsök, amelyek jól bírják a sütést, sőt kimondottan jól is áll nekik, mint a rebarbara, a szilva, a körte, az alma vagy a sárgabarack, mások nyersen a legfinomabbak, mint a málna, az eper vagy az áfonya.

Kedvcsinálónak néhány finom piterecept:

Joghurtos-meggyes pite

Hozzávalók:
2 pohár joghurt (natúr vagy gyümölcsös is lehet)
3 db tojás
3 joghurtospohárnyi liszt
2 joghurtospohárnyi cukor
1 joghurtospohárnyi étolaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
+ gyümölcs (pl. meggy, cseresznye, barack, szilva)

Elkészítés: A 2 pohár joghurtot (általában 2x1,75 dl) összekeverjük a 3 tojással, majd a már üres poharakkal kimérjük a többi hozzávalót, majd fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral és a vaníliás cukorral együtt. Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk, beleöntjük a tésztát, majd gyümölcsdarabokat adunk hozzá. Nagyon finom meggyel, barackkal, szilvával is! Előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Gyors almás-csokis-zabpelyhes pite

Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg cukor
2 db tojás
sütőpor
3 db nagyobb alma
5 dkg étcsokoládé vagy ét tortabevonó
kakaópor
3-4 evőkanál zabpehely
fahéj

Elkészítés: Először a száraz, majd a nedves hozzávalókat keverjük össze. A csokoládét kis darabokra tördeljük. Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk, ízesítjük cukorral és fahéjjal, majd a már kikevert tésztához adjuk. Egyszerű mozdulatokkal összedolgozzuk. A végén beletesszük a zabpelyhet. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Mákos pite őszibarackkal

Hozzávalók:
A kelt tésztához:
2 dl + 4 evőkanál tej
1 tasak instant élesztő
50 dkg liszt
3 dkg édesítőpor
1 csipet só
12 dkg puha vaj vagy margarin
A tetejére:
1 kg őszibarack (lehet több is)
3 db tojás
6 dkg édesítőpor
2 teáskanál vaníliaaroma
2,5 dl tejföl
2,5 dl joghurt
5 dkg darált mák
1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A tésztához a lisztet elvegyítjük az édesítőszerrel és a sóval. Az instant élesztőt elkeverjük 4 evőkanál langyos tejjel. Kb. 10 percig békén hagyjuk. A maradék tejet és a lisztet mikróban langyosra melegítjük. A lisztet, a tejet, a felfuttatott élesztőt és a puha vajat rugalmas tésztává összedolgozzuk. Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen nagyjából 30 percig kelesztjük. Közben a sárgabarackot megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk. A megkelt tésztát átgyúrjuk, kikent 35x40 centis tepsibe nyújtjuk, és még 15 percet kelesztjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét nagyon kemény habbá verjük. A sárgáját 6 dkg édesítőszerrel habosra, krémesre kikeverjük. Belevegyítjük a tejfölt, joghurtot, darált mákot, reszelt citromhéjat, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A kelt tészta tetejét megkenjük a mákos masszával, elsimítjuk, majd kirakjuk az őszibarackkal. A tepsit előmelegített sütő alsó harmadába csúsztatjuk, és 175 fokon 30-35 percig sütjük. Ha megsült, hűlni hagyjuk és megszórjuk a maradék édesítőszerrel.

Ezek is érdekelhetnek