Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gyógynövények a konyhában: így süss-főzz a természet gyógyító kincseivel

default user icon
MME
A gyógynövények sok esetben fűszerekként is használhatók, ugyanis jellegzetes aromájuk, karakteres ízük az ételeket is teltebbé, finomabbá varázsolják. Boldizsár-Mátyás Gabriella a Györgyteától megmutat három olyan gyógynövényt, mely a konyhában is hasznos fűszer lehet.

A gyógynövényekről sokaknak elsőre a tea jut eszébe, de azt talán csak kevesen tudják, hogy ezeket a remek növényeket bizony ételízesítőként is fel lehet használni! A gyógynövények fűszerként való használata sem új dolog, már nagy- és dédszüleink is tudták, hogy egyes virágok nemcsak az egészségünket erősítik, hanem az ízlelőbimbókat is megdolgoztatják.

Az egyik legismertebb gyógy- és fűszernövény a mezei kakukkfű, melynek népies neve is árulkodó, ugyanis pecsenyefűként is ismert. A kakukkfű gyakran használt ízesítő a konyhában, így mezei társa is remek választás lehet, főként akkor, ha sült húst készítünk. A mezei kakukkfű emellett kerülhet akár húslevesbe is, de érdemes mértéket tartani és óvatosan fűszerezni vele, mert erős az aromája.

A népgyógyászat a körömvirágot gyulladáscsökkentő hatása miatt kedveli, ám ez a sárga gyógynövény akár a salátánkat is színesítheti, ugyanis ehető és jó ízt kölcsönözhet az ételnek. Nyersen rágcsálva ráadásul koncentráltan képes kifejteni a hatását, így aki szájbetegségben szenved, annak érdemes is falatoznia a körömvirágból.

Manapság az egyik legdivatosabb és legkedveltebb gyógynövény a levendula, melyből szörp, lekvár és fagylalt is készül. A szárított levendula nemcsak remek illatosító, ráadásul távol tartja a molyokat, hanem a konyhában is felhasználhatjuk! Ha a szárított levendulát egy kávédarálóban porrá őröljük és hozzákeverjük a cukorhoz, akkor rendkívül aromás süteményízesítőt kapunk, mellyel kekszek, tészták készülhetnek. Porcukorhoz is keverhetjük, és ha ezzel hintjük meg a kész piskótákat, palacsintákat, akkor garantáltan új ízzel lepjük meg a családunkat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek