Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bükki varázs: innen származnak Gyuri bácsi csodás gyógyteái

default user icon
MME
Aki szeretne minél több gyógynövényt megismerni, esetleg érdekli, hogy honnan származnak Szabó Gyuri bácsi teái, tinktúrái, azoknak feltétlenül látniuk kell azt a gyógynövénykertet, amit a bükki füvesember lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa álmodott meg Bükkszentkereszten. Boldizsár-Mátyás Gabriella túravezető segítségével mi is bejártuk ezt a csodás területet.

A bükkszentkereszti gyógynövénykertet Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa álmodta meg azzal a céllal, hogy megőrizze a lassan feledésbe merülő népi gyógyászat különleges növényeit. A kertet jellegzetes sövények és fák veszik körbe, ami biztos élőhelyet nyújt a madarak és az apró állatok számára. A hársfalevél alakú ágyásokban egyébként a legismertebb gyógynövények kaptak helyet, ami számosítva közel 150-féle növényt jelent, összesen pedig több mint 21 000 példányt.

Az országszerte ismert kertben, melyet évente több ezer látogató keres fel, praktikus és érdekes oktató-nevelő munka folyik kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen a gyógynövényekkel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. Ezért a kertben kialakítottak egy teret kifejezetten a gyermekek számára is, ahol a kicsik méretéhez igazodó magaságyások között, kanyargós utakkal szabdalt területen szaladgálhatnak, szemlélhetik, szagolhatják vagy ízlelhetik a gyógynövényeket. Ezek tudatában nem csoda, hogy a Mindmegette is kedvet kapott ennek a különleges területnek a bejárására, amiben Boldizsár-Mátyás Gabriella a Györgytea túravezetője volt a segítségünkre.

Aki szeretne egy bükki túra közben a természet szépségén túl a gyógynövényekkel és azok felhasználásával is megismerkedni, azoknak igazán érdemes ellátogatniuk erre a varázslatos helyre. Ez bizony már nemcsak egy kert, hanem egy komplex látogatóközpont is. A filagórián, az előadóhelyen és egyéb látnivalókon túl túravezetők segítenek eligazodni a gyógynövények világában, és természetesen minden kérdésre készséggel felelnek. Szóval ha jó kapcsolatot ápolsz a természettel, érdekel a népi gyógyászat, akkor itt a helyed.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss