Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 hiba, amit a gomba főzésekor elkövethetsz

default user icon
MME
Ha te is azok közé tartozol, akik megmagyarázhatatlan okoknál fogva nem kedvelik a gombát, akkor lehet, hogy itt az ideje még egy esélyt adni neki – csak kerüld el a következő hibákat.

A gomba igen tápláló, egészséges zöldség, ami ráadásul rengetegféleképpen felhasználható. Kerülhet levesbe, pörkölt formájában remek társa a tésztának, bizonyos fogásokban a hús helyettesítésére is alkalmas, és a nagy kedvenc rántott gombáról se feledkezzünk meg. Ám hiába hangzanak olyan jól ezek az ételek, ha a gombát nem megfelelően készítjük el, a végeredmény egy vizenyős, íztelen, barna rágógumi lehet. Most adunk pár tippet, hogy ez soha többé ne forduljon elő, így talán még az is megkedveli a gombás finomságokat, aki eddig nem különösebben rajongott értük.

 

1. A gomba helyes tisztítása

A főzést általában az alapanyagok előkészítésével kezdjük. A gomba esetében arra kell figyelnünk, hogy mindig egészben hagyva mossuk át, és a víz csak néhány másodpercig érje a zöldséget, máskülönben magába szívja az áztatóvizet. Fontos lépés, mégis általában kihagyjuk, az alapos szárítás, amit legjobb egy tepsire kiterített papírtörlőn végezni.

2. Megfelelő vastagságú szeletek

Ha a gombából pörkölt vagy ragu készül, akkor vágjuk kb. 2 centis darabokra, mivel főzés közben úgyis össze fog zsugorodni kissé. Ha eleve túl vékonyra vágjuk, akkor elveszíti az összes nedvességét, és íztelen lesz.

3. A sózás mikéntje

Mindenhez kell egy csipet só, ez bizonyos. Az azonban nagyon nem mindegy, hogy mikor kerül az ételbe. A gomba esetében legjobb a főzés végén hozzáadni, ugyanis ha rögtön a serpenyőbe kerülése után sózzuk meg, annak egy gumiszerű, íztelen ragu lesz a vége, mert a só kiszív minden nedvességet a zöldségből.

Sztroganov csirkemell recept >>> 

4. A gomba főzési ideje

A gomba párolása viszonylag gyors és egyszerű folyamat, de érdemes figyelmet fordítani rá. Sokan rövidebb ideig főzik, mint kellene, mások túlfőzhetik a gombát. Az ideális főzési folyamat a következő: amikor a gomba már nem ereszt több lét magából, még pár percig főzzük, hogy kicsit lepiruljon, karamellizálódjon.

5. Túl kevés olaj

Bár manapság törekszünk a minél kevesebb zsiradék felhasználására, a gomba készítésekor ezzel nagy hibát követünk el. A megfelelő mennyiségű olaj használata azért lényeges, mert a gomba képes azt magába szívni, majd amikor a benne lévő folyadék elpárolog, kiengedni, és ebben fog karamellizálódi, pirulni, amitől sokkal ízletesebb lesz a végeredmény. A rántott gombát pedig kifejezetten bő olajban érdemes elkészíteni, ami jól ellepi, így mindenhol egyenletes át tud sülni.

Krémes gombás csirke >>>

 

6. A megfelelő serpenyő és a párolás

A legideálisabb egy öntöttvas serpenyő, de legalábbis egy olyan fajta, ami vastag, jól tartja a hőt. A gombának ugyanis sok időre és hőre van szüksége, és egy vékony falú edényben a hosszú idő alatt könnyen odaéghet. A lángot legjobb közepesre állítani, így a folyadék szépen elpárolog, és a végén megpirul a gomba.

 

Ezek is érdekelhetnek