Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gigantikus méretű vargányákat találtak Balassagyarmatnál: pörkölt lesz az óriási gombából

default user icon
MME
Az elmúlt napok nagy esőzései megtették hatásukat, és hatalmasra nőttek a gombák a hazai erdőkben. Egy nógrádi nyugdíjas gombaszakértő és lánya rátalált néhány extrém nagy példányra.

A Balassagyarmaton élő Slezák András már hetven éve foglalkozik gombákkal, igazi szakértője a témának és nyugdíjasként is gyakran járja az erdőket és keresi a gombákat. A múlt hétvégén lányával együtt járt a Balassagyarmat és Patvarc közötti erdős, tölgyes szakaszon, ahol a hatalmas esőzések hatására óriásira nőttek a gombák. Slezák közel 40 centiméteres vargányákat talált, melyek teljesen egészségesek.

A nool.hu cikke idézi, hogy a nyugdíjas szakértő eddigi rekordja egy hétkilós pöfeteg volt. András lánya, Hatala Bea a portálnak elmondta, hogy sokszor járják a környező erdőket, és szívesen esznek gombából készült ételeket, így a most talált gigászi méretű vargányákat is felhasználják, gombapörkölt készül majd azokból.

Fontos kiemelni, hogy nem minden gomba alkalmas emberi fogyasztásra, sőt vannak súlyosan mérgező fajták is, így ha magunk szedjük a gombát az erdőben, felhasználás előtt mindenképp vizsgáltassuk meg egy gombaszakértővel.

Borítókép: nool.hu

Ezek is érdekelhetnek