Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Te is kevergetéssel hűtöd a forró kávét? Elmondjuk, miért ne csináld többé!

default user icon
MME
Nincs is jobb, mint amikor egy bögre forró kávéval, teával vagy kakaóval indítjuk a napot. Ha azonban túl forróra sikerül az ital, csak lassan, apró kortyokban tudjuk elfogyasztani. Sokan ilyenkor addig kevergetik egy kanállal a nedűt, míg ki nem hűl. Számukra van egy rossz hírünk.

Azt gondolhatnánk, hogy ha egy hideg kiskanállal kevergetjük a forró kávét (vagy teát), akkor mozgás során levegőt juttatunk az italba, és ezzel segítjük, hogy hamarabb iható tartományba kerüljön a hőmérséklete.

Ez viszont sajnos nem így működik... Sőt éppen ellenkező hatást válthatunk ki, ugyanis a kavargatással folyamatosan mozgásban tartjuk a kávét, így a folyadékmolekulák fokozott mozgása kvázi segít szinten tartani az ital hőmérsékletét. A kevergetés eredménye továbbra is meleg, nem pedig hűvösebb kávé lesz.

Hogyan hűtsük a forró italokat?

Maradjunk a régi, jól bevált módszernél, és fújjuk a kávét. A lélegzetünkkel ugyanis segítjük, hogy a folyadék átadja a hőt az azt körülvevő levegőnek. Ezzel ugyan csak a forró italok felületét hűtjük, de hasznosabb megoldás, mint a folyamatos kevergetés.

A legegyszerűbb, de kétségtelenül "időigényes" megoldás, ha hagyjuk, hogy a kávé, tea vagy a kakaó magától iható hőmérsékletűre hűljön, vagy adhatuk hozzá esetleg pluszban hideg vizet vagy tejet is.

A hűtési folyamatot persze felgyorsíthatjuk úgy is, hogy a bögrét beletesszük egy tál hideg vízbe – olvasható a Daily Meal cikkében. A reggeli rohanás során ez azonban nem tűnik praktikus megoldásnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek