Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

65 ezerért megvette az összes mogyorót a repülőn, hogy életben maradjon

default user icon
MME
Ha nem kezelik azonnal, a földimogyoró okozta allergiás reakció akár végzetes is lehet. Az allergiások számára az étkezés nagy körültekintést igényel, de sokan nem tudják, hogy még a repüléssel is adódhatnak gondok.

A repülők több ezer méterrel a földfelszín felett közlekednek. Ha valamelyik utas rosszul lesz, nem lehet csak úgy azonnal leszállni, így érthető, hogy sokan, akik földimogyoró-allergiában szenvednek, nem mernek repülőre ülni. Az utóbbi években egyre több cég hozta meg azt a döntést, hogy nem szolgálnak fel mogyorós nasikat a járataikon, de még mindig akadnak olyan társaságok, ahol lehet csemegézni a fedélzeten.

Ilyen az Eurowings is, melynek Düsseldorf és London között közlekedő járatán ült a 27 éves Leah Williams is. A fiatal hölgy súlyos allergiában szenved, ezért megkérte a gép személyzetét, hogy figyelmeztessék a többi utast, hogy senki ne vegyen és ne is egyen mogyorós csemegét. Nem volt alaptalan Williams félelme, ugyanis egy allergiás már a levegőben terjedő mogyorórészecskéktől rohamot kaphat.

A légiutas-kísérők azonban nem értették Leah félelmét és nem vették figyelembe a kérését. A nőnek ezért nem volt más választása, mint felvásárolni az összes snacket. Williams kérését kétkedve fogadta a személyzet, mondván rengeteg zacskó mogyoró van a gépen, ám a nő kitartóan kérte, hogy számolják össze és ő kifizeti valamennyit.

Leah Williams végül 48 csomag mogyorót volt kénytelen megvenni, átszámítva 65 ezer forint értékben. A nasikat becsomagoltatta és elzáratta, amíg a gép meg nem érkezett a célállomásra. Leah most arra vár, hogy a cég visszafizesse neki a mogyorók árát – írja cikkében a Mirror.

Milyen allergiás tüneteket okoz a földimogyoró?

A földimogyoró kapcsán fellépő reakciók már közvetlenül a magvak fogyasztása után pár perccel is jelentkezhetnek. A tünetek súlyossági foka az enyhébb szájnyálkahártya zsibbadástól az arcon, száj körül, szemeknél jelentkező ödémán keresztül az életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkig terjedhet – olvasható a Budai Allergiaközpont honlapján.

Egyéni érzékenységtől függően a földimogyoró allergia tünete lehet hányinger, hányás, hasfájás, hasmenés, bőrkiütés, ekcéma, légszomj és nehézlégzés. Az allergiás beteg ellátása azért igényel orvosi segítséget, mivel az enyhébb tünetekből is rövid idő alatt kialakulhat életveszélyes állapot: anafilaxia.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

AZ ÉTELMÉRGEZÉS MEGELŐZHETŐ: ÍGY TÁROLD AZ ÉLELMISZEREKET, HOGY NE LEGYEN BAJ A MELEGBEN SEM! >>> 

Ezek is érdekelhetnek