Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az ételmérgezés megelőzhető: így tárold az élelmiszereket, hogy ne legyen baj a melegben sem!

default user icon
MME
Nyáron jóval többen kapnak ételmérgezést a nem megfelelően készített, vagy tárolt ételek miatt. Elég megfogadnod a tanácsainkat ahhoz, hogy a nagy melegben elkerüld az ételmérgezést, és a nyárból csak a vidám, önfeledt pillanatokra emlékezz.

A legtöbb ételmérgezés a magánháztartásokban történik, saját magunk okozzuk tudatlansággal, az alapvető szabályok be nem tartásával. Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertőzésről, ha mérgező anyag, élelmiszer-mérgezésről, közös szóval élelmiszer eredetű megbetegedésről beszélünk. Mutatjuk, hogy mire figyelj, ha szeretnéd megúszni a nyarat fertőzés nélkül!

Feldolgozás

  • Mielőtt bármihez hozzákezdesz, mindig gondosan moss kezet!
  • Következő lépésként ellenőrizd az alapanyagok szavatossági idejét.
  • Mivel egy háztartásban több vágódeszka is szokott lenni, ezért javasolt külön deszkán szeletelni a zöldségeket, a húst, a kenyeret, illetve a nyers húshoz külön kést használni.
  • Bizonyos élelmiszerek a szalmonellafertőzés melegágyának számítanak. Nyáron bánj óvatosan a tejtermékekkel, a húsokkal, a halakkal, a tenger gyümölcseivel, a tojással, illetve ezek feldolgozott változataival, mint a majonéz, a tojásos és húsos ételek, a krémes sütemények!

Hűtés, tárolás

  • A hűtőszekrény 0–5 fok közötti hőmérsékleten tud megfelelő hatásfokkal dolgozni. Emellett az sem mindegy, hogy melyik élelmiszert melyik részén tárolod. A legfelső polcra a tejtermékeket, középre a felvágottakat, legalulra pedig a nyers húsokat tedd, lehetőleg fedeles dobozban.
  • A legtöbb zöldség és gyümölcs nem igényel hűtést, kivéve a sérülékenyek, mint a málna vagy a szeder. A többit, ha van kamrád, érdemes ott tárolni, egymástól elkülönítve a polcokra téve.

Fagyasztás, kiolvasztás

  • Alapszabály, hogy csak a friss élelmiszert szabad lefagyasztani! A gyümölcsöket és zöldségeket előtte gondosan meg kell tisztítani, a húsokat pedig körültekintően megmosni, szárazra törölni, és adagonként lefagyasztani.
  • A felolvasztott nyers húst a lehető leghamarabb fel kell használni. A kiengedett kész ételeket érdemes felforralni, a hússzeleteket pedig még egyszer átsütni. Előbbieket 2 napnál tovább nem szabad a hűtőben hagyni, a tojásos fogásokat és a tésztaféléket pedig még aznap ajánlott elfogyasztani.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss