Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek az ételek biztosan felerősítik az allergiás tüneteket

Előfordulhat, hogy hiába kerüljük azokat az allergéneket, amelyekre tudomásunk szerint érzékenyek vagyunk, mégis szenvedünk a kínzó tünetektől. Ilyenkor érdemes keresztallergiára gyanakodni.

- Az allergia az immunrendszer egyfajta túlműködése, melynek során bizonyos anyagokkal szemben ellenanyagok képződnek és ez a reakció okozza kellemetlen tüneteinket. Allergén elvileg bármilyen fehérje természetű anyag lehet, de gyakorlatban mégis leggyakrabban a tipikus, környezetben megtalálható anyagok az allergiás betegség kiváltói – mondja dr. Zonda Igor allergológus, immunológus.

Mi a keresztallergia?

Keresztreaktivitás akkor fordul elő, amikor az egyik anyag fehérjéi hasonlítanak egy másik anyag fehérjéihez. Ennek következtében az immunrendszer ugyanolyannak látja őket. Keresztreaktivitás történhet pollen és élelmiszer vagy latex és élelmiszer között is. A leggyakoribb keresztreaktivitás a görögdinnye-parlagfű keresztallergia vagy az alma és nyírfa pollenje közötti keresztallergia. Fontos azonban leszögezni, hogy aki az almára allergiás, az nem feltétlenül allergiás a nyírfa pollenjére.

Nehéz ügy

A keresztreaktivitás miatt az ételallergiák vizsgálata és diagnosztizálása kihívást jelenthet. Mivel az immunrendszer a hasonló fehérjéket azonosnak tekinti, előfordulhat, hogy egy élelmiszerre pozitív bőr- vagy vérvizsgálat adódik, de a beteg valójában egy olyan anyagra allergiás, amely keresztreaktív az adott élelmiszerrel. Sokan ezért egy pozitív teszt miatt kerülni kezdik az élelmiszereket, pedig előfordulhat, hogy korábban minden probléma nélkül fogyasztották azt.

A tej is kérdéses

A tehéntej és más emlősök, például kecskék és juhok teje között nagyfokú, akár 90 %-os keresztreaktivitás van. A tehéntejjel kevésbé keresztreaktív a kancatej vagy szamártej, a kockázat mindössze körülbelül 5%.

Ha tojásra allergiás vagyok akkor a csirkére is?

Az azonos állatcsoportba tartozó élelmiszerek között nem gyakori a keresztreaktivitás. Például a tehéntejre allergiás emberek többsége ehet marhahúst, és a tojásallergiás ehet csirkehúst anélkül, hogy az adott húsokra bármilyen tünet jelentkezne.

Ha a mogyoróra akkor a mogyoró pollenre is?

Attól, mert valaki a mogyorófára vagyis annak pollenjére allergiás, annál nem jellemző, hogy súlyos mogyoró ételallergiája legyen. Nem kizárt, de kicsi rá az esély. Ennek oka, hogy a fán a törökmogyoró terem, amelyik pedig a súlyos ételallergiát okozza, amely akár anafilaxiás reakciót is okozhat, az a földimogyoró. Bár sok a hasonlóság közöttük, hiszen mindkettő mogyoró, azért mégis különböznek. Ráadásul a fa csupán két hétig virágzik, ezért emiatt a növény miatt nagyon kevés embert kell légúti allergiával kezelni. Bár a pollenek okozhatnak orális keresztallergiát olyan ételek fogyasztásakor, mint a földimogyoró, dinnye vagy paradicsom, de az nem összetévesztendő a súlyos földimogyoró allergiával.

Keresztreaktivitás a halak között

A különböző halfajok között, beleértve az édes- és sósvízi halakat is, nagy a keresztreaktivitás. Ha valaki allergiás egy halra, akkor 50% az esély arra, hogy másik halfajtára is allergiás. Keresztreaktivitás van a poratka és a rákok, kagylókban található kitinek között. Ez hamis pozitív tesztet eredményezhet kagylókra, klinikai tünetek nélkül.

Pollen és élelmiszerek

Néhány pollenallergiás embernél a pollenekkel keresztreaktív fehérjéket tartalmazó nyers friss gyümölcsök, zöldségek, diófélék vagy magvak fogyasztása is tüneteket idézhet elő. Ez az úgynevezett orális allergia szindróma vagy pollen-élelmiszer szindróma. Például a nyírfapollen allergiásoknál többek között nyers alma, őszibarack, magozott gyümölcsök, sárgarépa, földimogyoró és mogyoró fogyasztása után jelentkezhetnek a problémák. Hasonlóképpen, a parlagfű allergiás személyek dinnye fogyasztása esetén tapasztalnak panaszokat. Ezek közé tartozhat az ajkak, a nyelv, a szájpadlás vagy a torok viszketése, bizsergése. Ezenkívül csalánkiütés jelentkezhet a száj környékén, ahol az étel érintkezett a bőrrel, vagy az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, illetve szorító érzés. Kevesebb, mint 3%-ban a tünetek akár anafilaxiához vezethetnek. Az élelmiszerek főtt formái általában tolerálhatók, mivel a pollenekkel keresztreaktív élelmiszerfehérjék törékenyek, és hő hatására lebomlanak. Így fordulhat elő, hogy a nyers alma tüneteket okozhat, de az almás pite egyáltalán nem. Nem minden pollenallergiás embernél alakul ki orális allergia szindróma, de sokaknál igen. és ez fordítva is igaz: aki az almára allergiás, a pollenre nem feltétlen.

A latex és élelmiszerek

A latex egy természetes termék, amely a gumifából kivont tejszerű anyagból származik. A természetes gumilatexből készült gyakori termékek közé tartoznak a latexkesztyűk és a léggömbök, óvszer, cumi, elasztikus ruházati cikkek, mint például a gumírozás, esőkabát, labda vagy egyéb sportszerek, matrac, papucs, cipő vagy vezetékek. A latex többféle allergiás reakciót okozhat. Ez lehet olyan azonnali reakció, mint például csalánkiütés, duzzanat, zihálás és anafilaxia. A latexre allergiás emberek körülbelül 30-50%-a tapasztalhat tüneteket a latexre keresztreaktív gyümölcsökre, mint például banánra, avokádóra, kivire vagy gesztenyére.

Beszéljünk az alergológussal!
Az ételallergiák és a keresztreaktivitás esetében az egyéni reakciók eltérőek. - Mivel az allergén keresztreaktivitás további kihívásokat jelent a diagnosztikai vizsgálatokban, fontos, hogy beszéljen allergológus-immunológusával az élelmiszerekkel kapcsolatos tüneteiről. Például a nyírfa- vagy fűpollenallergiás emberek bőrpróbája pozitív lehet a mogyoróra is. Az allergológus nagy szakértelemmel rendelkezik az allergén keresztreaktivitás területén, és segíthet a pontos diagnózis felállításában, valamint útmutatást adhat arra vonatkozóan, hogy a keresztreaktív élelmiszert ki kell-e iktatni vagy sem – javasolja a doktor úr.
Kezelhető az allergia?
Gyakorlatilag minden allergiás betegség időben felismerve és helyesen kezelve meggyógyítható, illetve tünetmentessé tehető. - A terápiának személyre szabottnak kell lennie, amely tartalmazhat diétás, környezeti, életmód és gyógyszeres elemeket. A specifikus immunterápia pedig valódi gyógyulást eredményezhet. A legfontosabb, hogy allergiás betegség gyanúja esetén minél gyorsabban allergológus szakemberhez kell fordulni – tanácsolja dr. Zonda Igor.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss