Vigyázat! Súlyos allergiát okozhatnak ezek az ételek

default user icon
MME
Az ételallergia egyre több gyereket és felnőttet érint. Ha valaki allergiás valamilyen ételre, akkor a szervezet ellentámadásba lendül, ami különböző tünetekkel járhat az enyhétől a súlyos reakcióig. Allergiát számos étel kiválthat, azokat szedtük most össze, amelyek a leggyakrabban okoznak allergiás rohamokat.

Mogyoró

A mogyoróallergia az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb allergia a világon. Az allergiásoknál a fogyasztás után puffadás, hasgörcs, bőrviszketés jelentkezhet, súlyosabb esetben asztmatikus roham. A legtöbb anafilaxiás sokkot a mogyoró okozza, és az ételallergia miatti halálozás leggyakoribb oka is. Sokaknak nemcsak mogyorót nem szabad ennie, hanem már azokat az ételeket sem, amelyeknek a címkéjén fel van tüntetve, hogy nyomokban mogyorót tartalmaz. 

TEJ

A leggyakrabban a gyerekeknél vált ki a tehéntej allergiát, de egyre gyakoribb felnőttek között is a tejfehérje- és a tejcukor allergia. A tünetek között szerepel a csalánkiütés, haspuffadás, hasmenés, hasgörcs, de ahogyan a mogyorónál, súlyosabb esetben fulladás, nehézlégzés, vagy anafilaxiás sokk is kialakulhat. A mogyoróallergiával ellentétben azonban a legtöbb gyerek kinövi a tejallergiát.

Szója

A vegetáriánusok és a laktózérzkények étrendjének egyik alapanyaga a szója, ám a szójaallergia is az egyik leggyakoribb ételallergia. Fogyasztása után rövid időn belül a már felsorolt allergénekhez hasonló tünetek jelentkezhetnek. A felnőttek átlagosan egy-két gramm szóját fogyasztanak naponta anélkül, hogy tudnának róla: a szójafehérje ugyanis jó néhány élelmiszerben megtalálható. 

kagyló és halfélék

A kagylóallergia sokkal gyakoribb a felnőttek körében, és a mogyoró allergiához hasonlóan ezt sem lehet kinőni, ha egyszer valaki allergiás lesz rá, akkor egész életében le kell mondania róla. Fogyasztása után fél órával már jelentkezhetnek az allergiás tünetek, bőrviszketés, ödéme, émelygés, hányás, hasmenés. A kagyló mellett a rák és a tenger gyümölcsei is válthatnak ki hasonló tüneteket az arra érzékeny embereknél.

 

Tojás

A tojásallergia inkább a gyermekeket érinti. Magyarországon a lakosság 1%-a érintett. A tünetek széles skálán mozognak, a száj bizsergéstől kezdve, bőrkiütésig, hányásig, bármi jelentkezhet. A tojásallergia is anafilaxiás sokkot okozhat.

5+3 MÉRGEZŐ ÉTEL, AMI AKÁR HALÁLOS IS LEHET >>> 

8 TOJÁSPÓTLÓ ALTERNATÍVA TOJÁSALLERGIÁSOKNAK ÉS VEGÁNOKNAK! >>> 

HA A KAJA ELLENSÉG - TIPIKUS ÉTELALLERGIÁS TÜNTETEK MEGOLDÁSSAL >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss