A pesztó íze és illata semmihez sem hasonlítható, az olasz konyháért rajongók szerint egyenesen ellenállhatatlan. Nagyon egyszerű elkészíteni, nem kell hozzá más, csak bazsalikom, fokhagyma, fenyőmag, só és bors, parmezán és olívaolaj. A hozzávalókat egy konyhai robotgépben összemixeljük, és már kész is mártásunk. A problémát legtöbbször nem is az elkészítés hossza vagy bonyolultsága jelenti, sokkal inkább az, hogy az egyik legfontosabb összetevője, a fenyőmag, viszonylag ritka, és elég borsos árú hozzávaló. Ám szerencsére van két hazai, így jóval pénztárcabarátabb mag, amivel tökéletesen helyettesíthető!
TÖKMAG
A tökmag gyakorlatilag bármilyen receptben helyettesítheti a fenyőmagot, bármilyen formában. (Natúr, sózott, pörkölt vagy nyers.) Előnye, hogy dióallergiában szenvedők is fogyaszthatják. Ha tökmagot használunk a fenyőmag alternatívájaként pesto készítésénél, ügyeljünk arra, hogy a tökmagban több az olaj, mint a fenyőmagban, így a pesto olajosabb lehet, mint szeretnénk. 1 evőkanál fenyőmag 1/2 evőkanál tökmaggal helyettesíthető.
NAPRAFORGÓMAG
A napraforgómag eredendően finom dióízű, hasonlóan a fenyőmag ízéhez. Jó E-vitamin és antioxidáns forrás. Rendszeresen fogyasztva segíthet a vérnyomás szabályozásában, csökkentheti a vércukorszintet és a koleszterinszintet. Nagyon finom kenyerekben, péksüteményekben és salátákban, de a pestóban nem jó helyettesítője a fenyőmagnak: szürkére színezi a szószt. A legjobb eredmény érdekében helyettesítéskor használjuk 1:1 arányban.
És akkor nézzünk egy tuti receptet is:
Házi pesztó recept tökmaggal vagy napraforgómaggal
Hozzávalók:
- 1 csokor bazsalikom
- 1/2 ek tökmag, 1 ek naprafogómag
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 5-8 dkg reszelt parmezán
- 3-4 ek extraszűz olívaolaj
Elkészítése:
A hozzávalókjat egy konyhai robotgépbe (aprítóba vagy turmixgépbe) tesszük, pár pecig pörgetjük, majd amikor már kellően pépes állagú, tálaljuk.
EXTRA TIPP:
Ha eltennéd a pesztót, és zseretnéd, hogy az lénk zöld színe minél tovább megmaradjon, akkor keverjünk egy kis bébispenótot vagy petrezselymet a bazsalikomlevelek közé. A spenót kevésbé oxidatív, így tovább tartja a színét.