Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fekete-erdő torta krémesen

75 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 db tojás
  • 5 evőkanál liszt (2,5 evőkanál simaliszt és 2,5 rétesliszt)
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 6 evőkanál kristálycukor
  • A krémhez:
  • 4 tojássárgája
  • 8,5 dkg kristálycukor
  • 7,7 dl tej
  • 1,7 dkg (1 csapott és egy fél evőkanál) liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál meggylekvár
  • 20 szem magozott meggy
  • 10 szem koktélcseresznye
  • A díszítéshez:
  • 4 dl tejszín
  • 4 teáskanál cukor
  • 2 csomag habfixáló
  • tejcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: A 6 db tojást szétválasztjuk. A fehérjét habverővel elkezdjük felverni, amikor keményedik, hozzáadjuk a cukrot. Kisebb fokozatra állítjuk, és hozzáadjuk a tojássárgáját. Amikor elkeveredett, a lisztet és a kakaóport is belekeverjük. Amikor szép levegős és egyszínű, kerek tortaformába öntjük a piskótatésztát. Langyos sütőben kezdjük el sütni.

Amikor megsült, hagyjuk egy rövid ideig a formában, hogy könnyen kijöjjön, aztán hagyjuk kihűlni. Addig elkészítjük a krémet.

Egy lábasban fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. Aztán hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet és a tejet. Közepes fokozaton/lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk kihűlni, néha megkeverve. Vízfürdőben gyorsabban kihűl. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a mascarpone sajtot.

A lecsepegtetett meggyeket és cseresznyéket félbevágjuk. A tortalapot is kettévágjuk. Az alsó lapot vékonyan megkenjük a meggylekvárral. Rákenjük a krémet, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a meggyet és cseresznyét. Ha markánsabb ízt szeretnénk, a cseresznyéből tegyünk többet. Rátesszük a torta felső lapját, és betesszük a hűtőbe.

A díszítéshez a tejszínt a cukorral elkezdjük felverni, amikor keményedik, hozzáadjuk a habfixálót, és teljesen keményre felverjük. A tortát kivesszük a hűtőből, az oldalát és a tetejét megkenjük a tejszínhabbal. A tetejére habrózsákat nyomunk, majd reszelő vagy zöldséghámozó használatával tejcsokoládé forgácsokkal díszítjük.

Megjegyzés

Annak ajánlom, aki nem szereti a csupa tejszín Fekete-erdő tortát.
- rosenberger

Ezek is érdekelhetnek