Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Közel 100 tonna alma és répa fogy a budapesti állatkertben: ezt eszik a fővárosi állatkert lakói

default user icon
MME
Ennie nemcsak az embereknek, hanem az állatoknak is kell! Habár vannak mindenevők és olyan élőlények is, melyek viszonylag keveset fogyasztanak, nem mindegy, hogy mivel táplálják őket.

A Mindmegette stábja ellátogatott a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és bepillantottunk a kulisszák mögé, hogy megmutassuk, pontosan hogyan is történik az állatok táplálása, etetése. Az állatkert szóvivője, Hanga Zoltán volt a segítségünkre, aki bevezetett minket az állati kaják rejtelmeibe.

A műszak kora reggel kezdi a munkát és a beérkező alapanyagokat állatházanként szétválogatják a megadott és előre meghatározott mennyiségek alapján, ám a tényleges porciózást az állatok gondozói végzik. Ők azok, akik összeállítják az aznapi fogásokat.

A budapesti állatkert "konyhájában" rengeteg élelmiszer megtalálható, a nyers zöldségektől és gyümölcsöktől kezdve a főtt tojáson és rizsen át a különféle húsokig, édes- és sósvizi halakig minden szerepel az étlapon. Mindezek mellett különféle szálas- és szemestakarmányok, tápok és házi készítésű, speciális csemegék, "makigolyók" is találhatók a takarmánykonyhában.

Mint megtudtuk, a budapesti állatkertben a legtöbb a szénából és lucernából fogy, éves szinten megközelítőleg 100 tonna, de nagyon népszerű eledel az alma és a répa is, melyekből szintén megközelítőleg 100 tonna fogy el egy évben.

Nézd meg videón, hogyan működik az állatkerti takarmánykonyha:

Borítókép: Mindmegette

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss