Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a farsangi fánk – garantált tippek és tuti recept

default user icon
MME
Február közepéig tart az éves fánksütési időszak, vagyis a farsangi szezon. Ha idén még nem ettetek fánkot, akkor itt a remek alkalom. 

Egy kis ideig még tart a farsang, a fánksütés időszaka. Tippjeinkkel könnyedén elkészíthetitek a tökéletes szalagos finomságot, ami tutira a jelmezes bulik sztárja lesz.

 

Farsangi szalagos fánk>>> 


1. Figyeljünk a hőmérsékletre

A fánksütéskor a legfontosabb a megfelelő hőmérséklet. A tejnek langyosnak kell lennie, mert ha hideg marad, az élesztő nem fut fel, ha viszont túl forró, az élesztőgombák elpusztulnak. A tésztához használt tojás legyen szoba-hőmérsékletű, ehhez felhasználás előtt 10-15 perccel vegyük ki a hűtőből. Az  olajat pedig 170-180 fokosra kell forrósítani. Ha nem várjuk meg, míg kellően felmelegszik, a fánk megszívja magát, és zsírban tocsogó lesz. Míg a túlforrósított olajban a fánk kívül megég, de belül nyers marad.

2. Puha, levegős tészta

A fánk akkor jó, ha tésztája puha, levegős és könnyű. Ezt az alapos dagasztással érhetjük el. Ha van dagasztókarral rendelkező konyhai robotgépünk, könnyű dolgunk van, de kézzel is kidagaszthatjuk a tésztát. Ne sajnáljunk időt és erőt szánni erre a lépésre; körülbelül 10 percig dolgozzunk a tésztával határozott mozdulatokkal. Akkor jó az állaga, ha elválik az edény falától, ruganyos és fényes felületű.

Túrófánk – ha egyszerűbb változatot készítenél>>> 

3. A kelesztésen múlhat

Nem lesz jó a fánk, ha a tészta nem kel meg rendesen, ahogyan az is probléma, ha túlságosan megkel. Ahhoz, hogy szépen megkeljen a fánk, fontos megvárni, hogy az élesztő felfusson, és csak azután adjuk a liszthez. A begyúrt tésztát letakarva, meleg helyre tegyük. A megkelt fánkalapot nyújtás és formázás után még egyszer hagyjuk kelni, de már csak rövid ideig, mert ha túlkel, a tészta sütéskor kireped, a fánkok pedig szárazak lesznek.

4. Mitől lesz szalagos?

A fánk oldalán, körben látható világosabb tésztarészt hívjuk szalagnak. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, két trükköt is érdemes bevetnünk. Egyrészt a kiszaggatott fánkok közepébe nyomjunk egy kisebb mélyedést az ujjunkkal, és úgy helyezzük az olajba, hogy ez legyen lefelé. Másrészt pedig azonnal fedjük le az edényt, és így süssük a fánkot 1-1,5 percig. Ezután fordítsuk meg, és fedő nélkül süssük újabb 1-1,5 percig.

Villámgyors joghurtos fánk>>> 



5. Apróságok, de számítanak

A kifogástalan végeredmény érdekében van néhány apróság, amire még oda kell figyelnünk. Például hogy a kelesztéshez egy kiolajozott tálba tegyük a tésztát, ellenkező esetben hozzáragad az edény falához, és szakadni fog. Arra is ügyeljünk, hogy egyszerre csak annyi fánkot süssünk, amennyi kényelmesen elfér a lábasban, mert ha túl sokat pakolunk bele egyszerre, az lehűti az olajat, sőt, a fánkok összetapadhatnak. Végül pedig az olajból kivett édességet helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk róla.

A legfinomabb töltött szalagos fánk receptje>>> 

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek