Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Epres túrógombóc mandulabundában

60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tiszta konyharuhában alaposan kinyomkodott túrót tálba tesszük. Leöntjük a közepes tűzön felolvasztott vajjal, majd elvegyítjük a tojásokkal, valamint 7 dkg kristálycukorral, a liszttel, a darával, 1 csipet sóval, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal. Robotgép gyúrópálcájával simára dolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük legalább 60 percig, hogy a dara megduzzadjon.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A darált mandulát sütőpapírral leterített tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, és a sütő középső részében aranybarnára pirítjuk kb. 12 perc alatt. A sütőből kivéve kihűtjük, végül egy tálban összekeverjük a nádcukorral és a fahéjjal.
  3. A töltelékhez a megmosott, jól lecsepegtetett epret kicsumázzuk, majd durvára daraboljuk és megszórjuk a maradék 3 dkg kristálycukorral.
  4. Egy kb. 5 l-es fazékban vizet forralunk. A lisztezett felületre tett tésztából lecsípünk egy kis darabot, és gombóccá formázva a lobogó vízbe dobjuk 10 percre. Ha a próbagombócunk szétesik, akkor a maradék tésztába szükség szerint beledolgozunk 1-2 ek étkezési keményítőt. Az átgyúrt tésztát lisztes kézzel kb. 30 cm hosszú hengerré sodorjuk, majd 8-felé vágjuk. Az így kapott darabokat laposra nyomkodjuk, és a közepükre halmozzuk az epret. A tésztát a gyümölcshalomra hajtjuk, és a tenyerünkben gombóccá formázzuk.
  5. A gombócokat a lobogó, enyhén sós vízbe dobjuk, és mérsékelt tűzön készre főzzük az újraforrástól számított kb. 15 perc alatt. Végül habszedőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és egymás után a mandulás keverékbe hempergetjük. 

A túrógombóc titkai >>> 
Epres gombóc receptek >>> 
Túrógombóc receptek >>> 

Friss eperpürével kínálhatod. Ehhez 25 dkg gyümölcsöt turmixolj össze 4 dkg porcukorral.

Ezek is érdekelhetnek

Friss