Epres joghurttorta ribizlivel

MME MME
75 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tej

Elkészítés

  1. A joghurttorta krémjéhez először a gyümölcspürét készítsük el. A friss gyümölcsöt mossuk és szárítsuk meg, ha szükséges vágjuk kisebb darabokra, és tegyük kisebb fazékba. Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, akkor csak rakjuk őket a fazékba.
  2. Adjuk a cukrot és a citromlevet a gyümölcsökhöz és alacsony lángon forraljuk kb 3-4 percig, míg a gyümölcsök megpuhulnak.
  3. Vegyük le az edényt a tűzről és botmixerrel pürésítsük a bogyókat, míg egy sima mártást kapunk. Ha zavarnak bennünket az apró magok, szűrjük át a pürét egy apró lyukú szűrőn. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A kekszalaphoz egy turmixgépben/aprítógépben törjük össze a zabkekszet. Ha nincs gépünk, használjunk egy fagyasztózacskót és sodrófát a kekszek összetöréséhez.
  5. Adjuk a kekszmorzsához a zabpelyhet és az olvasztott vajat.
  6. Béleljünk ki egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát szilikonos sütőpapírral. Tegyük a vajas kekszmorzsa keveréket a forma aljába és alaposan nyomogassuk bele. Tegyük a formát hűtőbe, hogy megszilárduljon a kekszalap.
  7. A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe.
  8. A joghurtot, a mascarponét, a cukrot és a vaníliakivonatot öntsük egy nagy tálba és kézi robotgéppel alaposan keverjük el. Adjuk a joghurtos krémhez a gyümölcspüré ¾-ét és azzal is keverjük össze.
  9. A tejszínt verjük kemény habbá.
  10. A megpuhult zselatinlapokat nyomkodjuk ki, és egy tálkában melegítsük fel mikróban, vagy alacsony lángon, míg a zselatin felolvad, és folyóssá válik, de vigyázzunk, forralni nem szabad.
  11. Adjunk egy kevés joghurtos keveréket az olvasztott zselatinhoz, és keverjük el alaposan. Több részletben adjuk hozzá a többi joghurtos keveréket is, és mindig alaposan keverjük ki, nehogy a zselatin csomós maradjon. Ez az eljárás a hőkiegyenlítés.
  12. Óvatosan forgassuk zselatinos joghurtkrémbe a felvert tejszínhabot.
  13. A tortaforma oldalát béleljük ki waxfóliával, vagy olyan szélességű sütőpapír csíkkal, mint a forma oldala. Öntsük a krémet a tortaformában lévő kekszrétegre. Adjuk hozzá a maradék 1/4 gyümölcspürét és egy fogpiszkálóval, vagy saslikpálcával forgassuk bele a krémbe, hogy szép márványos mintát kapjunk.
  14. A tortát legalább 4 órára, vagy egy egész éjszakára tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen.
  15. Ha a torta kidermedt, vegyük le forma oldalát, óvatosan húzzuk le a torta oldaláról a fóliát, vagy a sütőpapírt.
  16. Néhány szem friss ribizlivel díszítsük fel a tortát, és már tálalhatjuk is.

Nézd meg videón, hogyan készül az epres joghurttorta

 

Megjegyzés

Friss és fagyasztott epret is használhatunk a süteményhez. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss