Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 ok, ami miatt a fagyasztód felpörgetheti a villanyórát

default user icon
MME
A fagyasztó helytelen elhelyezése, a vastag jégréteg képződése, és a túlpakolás is növelheti a készülék áramfogyasztását. Mutatjuk, hogyan használjuk energiatakarékosan!

fontos, hogy hol a fagyó helye

Nem mindegy, hogy hol, milyen hőmérsékletű helyiségben helyezzük el a mélyhűtőnket. A készüléken jelzett klímaosztály jelzi az ideális működéshez szükséges hőmérséklet-tartományt. Ha ettől eltérünk, megnőhet a készülék energiafogyasztása.

 

Vastag jégpáncél - ott is, ahol nem kéne

Ha a fagyasztónk nem rendelkezik automata leolvasztási funkcióval, évente legalább egyszer olvasszuk le. A jégréteg csökkentheti a hűtés hatékonyságát és akár 30 százalékkal növelheti az energiafogyasztást. Töröljük át mosószeres, ecetes szivaccsal, majd tisztítás után a fagyasztó belső falát kenjük ki glicerinnel, mert ez lelassítja a dérképződést.

Ellenőrizzük hőmérővel!

Ha régebbi készülékünk van, érdemes megmérni a belső hőmérsékletét egy hűtő- és fagyasztó hőmérővel. A fagyasztó ideális hőmérséklete -18 °C, ezen a hőmérsékleten az ételek több hónapig tárolhatók. 

"Ez a zacskó zöldborsó még biztos belefér!" 

Az üres fagyasztó több energiát fogyaszt, de arra is figyeljünk, hogy ne legyen túlpakolva, hiszen így a hűtés sem lesz elég hatékony. A legjobb, ha a tárolókapacitás maximum 70 százalékáig töltjük a fagyasztót.


lehet, hogy szelel

A hűtőszekrényhez hasonlóan a fagyasztó szigetelését is érdemes évente ellenőrizni. Ehhez tegyünk az ajtó és a tömítés közé egy papírlapot. Ha nehezen lehet kihúzni, a tömítés jó, ha viszont könnyű kivenni, a szigetelést cserélni kell.

gyorsfagyasztás be - aztán gyorsan ki!

Sok áramot spórolhatunk a gyorsfagyasztás funkcióval, amellyel akár 10 fokkal hidegebb hőmérsékletet is beállíthatunk, így felgyorsíthatjuk a hűtési folyamatokat. Ha már nincs rá szükségünk, ne felejtsük el kikapcsolni, hiszen ez is jelentősen növeli az áramfogyasztást.

Nem jó, ha Áll rajta a por

Időközönként húzzuk ki a fagyasztót a helyéről és portalanítsuk a kondenzációs rácsokat. A rendszeres takarítással hatékonyabban tud működni a készülék, így akár 20-30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt.

 

Címkézzünk fel mindent!

Használjunk címkéket vagy rekeszeket az ételek áttekinthető tárolásához. Ezáltal gyorsabban megtaláljuk, amit keresünk, így csökkenthetjük az ajtó hosszabb ideig történő nyitvatartását.

dobozok helyett zacskózzunk!

A dobozok sokkal helyigényesebbek, ezért inkább légmentes, speciális zacskókban fagyasszuk le az élelmiszereket. Írjuk rá a dátumot is, és tartsunk havonta nagytakarítást, így a felesleges élelmiszerek nem foglalják a helyet.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss