8 étel, amit soha ne tegyél a fagyasztóba

default user icon
MME
A hűtve tárolás nem mai „találmány”, már üknagymamáink is pincékben vagy vermekben tartósították az élelmiszereket. A fagyasztással ugyanis az ételben lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk, így azok fogyasztási idejét könnyedén meghosszabbíthatjuk. Ráadásul nem sérülnek a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok sem! De sajnos vannak olyan ételek is, amiknek nagyon nem tesz jót, ha bepakoljuk őket a fagyasztóba.

Bizony, valóban vannak olyan ételek, amelyek egyszerűen nem tűrik a fagyasztást. Bármennyire is szeretnéd hosszú távon megőrizni az adott élelmiszer frissességét, mégsem javasolt a mélyhűtőbe tenni. Miután kiolvasztod, egyszerűen fogyasztásra alkalmatlanná válik. A következőkben felsorolt nyolc étel esetében az a legjobb, ha a minőségmegőrzési ideje alatt elfogyasztod. Nos, melyek ezek az ételek? Íme egy igazán praktikus és fontos lista!

1. Ne tedd a mélyhűtőbe a Majonézt

Ha a majonézt lefagyasztod, akkor becsomósodik. Szóval, ha nem szeretnéd, hogy a szendvicseden túróállagú legyen a szósz, jobb, ha a mélyhűtő helyett a hűtőszekrény egyik hűvösebb polcán tárolod.

2. Friss paradicsom

A főtt paradicsom jól fagyasztható, de ha a friss paradicsomot szeretnéd ilyen formában tartósítani, készülj fel rá, hogy amikor kiolvad, extra nyálkás lesz. Egészen biztosan nem lesz kedved ilyen formában elfogyasztani.

3. Egész tojás sem tűri a mélyhűtést

A tojás térfogata a fagyasztástól megnőhet, így a mélyhűtőbe téve könnyen szétrepedhet a héja, sőt akár fel is robbanhat. Mielőtt lefagyasztanád, mindig távolítsd el a héját, üsd bele mélyhűtést tűrő tároló edénybe vagy zacskóba.

4. A tejet nem jó lefagyasztani

A tej - akárcsak a majonéz - csomós lesz a fagyasztástól. Csak abban az esetben fagyaszd le, ha főzéshez használod fel később. Csak ez az egyetlen oka, amiért esetleg a mélyhűtőben tárolható.

5. joghurt

Talán nem is meglepő már, de joghurttal pontosan gyanaz történik a mélyhűtés során, mint a tejjel és a majonézzel: becsomósodik, fogyasztásra használhatatlanná válik. Érdemes frissen megenni, így sokkal finomabb.

6. Uborka

Míg a legtöbb zöldség jól viseli a fagyasztást, addig az uborkának nagyon nem tesz jót a mélyhűtés. A jellegzetes „ropogóssága” ugyanis teljesen eltűnik, mire kiolvad. Puha és túlzottan is vizes lesz.

7. Krumpli

A nyers burgonyának a fagyasztás során megváltozik az állaga, furcsán szemcsés lesz. Ha mégis a mélyhűtőbe tennéd, előbb főzd meg, és csak azt követően fagyaszd le megfelelő és jól záródó tároló edényben.

8. Zöld levelek

Ha lefagyasztod például a spenótot, a rukkolát vagy a salátát, a kiolvasztást követően a levelek nem maradnak frissek és ropogósak, hanem sokkal inkább pépesek és nyálkásak lesznek. Nem érdemes lefagyasztani tehát egyiket sem, mert nem tudod megenni.

15 ÉLELMISZER, AMIT NYUGODT SZÍVVEL TEHETSZ A FAGYASZTÓBA!>>> 

SZUPEREGÉSZSÉGES HÁZI FAGYI - POFONEGYSZERŰEN! 4 ISTENI RECEPT!>>> 

KEVESEBB BENNÜK A VITAMIN? TÉVHITEK A GYORSFAGYASZTOTT ZÖLDSÉGEKRŐL>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss