hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meddig lehet a fagyasztóban? Kisokos a mélyhűtéshez

Fogyaszthatósági ideje azoknak az élelmiszereknek van, amelyek gyorsan romlandóak, mint például a húsfélék, tejtermékek, gyümölcsök. Dr. Kasza Gyula, a Nébih Maradék nélkül programjának vezetője tanácsaival segít a mélyhűtés világában eligazodni.

Mi befolyásolja az eltarthatóságot?

Egy étel, élelmiszer eltarthatósága több tényezőtől is függ: tárolási hőmérséklettől, az összetételtől, az elkészítés módjától és a csomagolástól. Alacsonyabb hőmérsékleten az ételek tovább elállnak, pláne, ha megfelelően csomagoljuk, így lassítva az organizmusok szaporodását. A magas víz- és fehérjetartalmú élelmiszerek, pl. hússal, tejjel, tojással készült termékek kevesebb ideig tarthatók el.

Hány fokon tároljunk?

A készételeket, főtt ételeket mindenképpen hűtőszekrényben érdemes tárolni, amelynek ideális hőmérséklete a hűtőszekrényben 0-4°C között, a fagyasztóban pedig -18°C van. Ebben az intervallumban az élelmiszerek még nem fagynak meg, viszont elég alacsony ahhoz a hőmérséklet, hogy a mikróbák szaporodása jelentősen lelassuljon. Könnyebb ebben az állapotban a fagyasztóba áttenni.

Tökéletes csomagolás

Az ételt ne abba tegyük be a hűtőszekrénybe, fagyasztóba, amiben készült. Minél kisebb adagokra szedjük szét, annál jobb. A doboz pedig legyen lapos, hogy minél jobban át tudjon hűlni.

Válaszd ketté!

A főtt és nyers ételt mindig válaszd külön, véletlenül se tedd őket egy dobozba. A hosszabb távú fagyasztás során fontos a légmentes csomagolás, húsokhoz használj légmentes, speciális tasakokat.

Ezeket inkább ne dermeszd

Néhány élelmiszer esetén a fagyasztva tárolás kifejezetten kerülendő, mivel azok minősége az alacsony hőmérséklet hatására romlik. Ne fagyassz le nyers egész tojást, tejszínt, salátákat és főtt tésztát.

Honnan tudjuk, hogy az étel romlott?

A romlásnak gyakran szemmel jól látható jelei vannak: az élelmiszernek megváltozik a színe, szaga, vagy például nyálkás lesz a felülete, penésztelepek jelennek meg, illetve íze savanyú lesz. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy az étel hiába volt a fagyasztóban vagy hűtőben, már fogyaszthatatlan.

Csak melegen!

Fagyasztás után az ételmaradékot jó alaposan fel kell forralni fogyasztás előtt. Ennek ideális hőmérséklete minimum 75°C. A melegítés nem csak az ízek miatt fontos, hanem hogy lássuk, ha az étel esetleg már nem ehető, mert mégis tönkrement.

Mikor, mit, mennyit?

Az elpakolandó alapanyagokat, maradékokat címkézd fel a könnyebbség érdekében. Lásd el őket egy dátummal, hogy ki tudd számítani, nagyjából még meddig lesz fogyasztható. Ezen kívül azt is ráírhatod, hogy mit tartalmaz a csomagolás, így egyszerűbb megtalálni, amit keresel. Minél kevesebbet és gyorsabban nyitogatod a fagyasztót, annál jobbat tesz az ételnek.

Rend a lelke mindennek

Fontos, hogy a hűtőszekrény és fagyasztó ne legyen túlzsúfolt, a behelyezett élelmiszerek, ételek között járjon a hideg levegő. Érdemes úgy pakolni, hogy amit korábban kell elfogyasztani, ne csússzon hátra vagy alulra.

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss