Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Együk vagy ne együk? A legyek tényleg ráhánynak az ételünkre

default user icon
MME
Ahogy érkezik a melegebb idő, egyre több légy jelenik meg körülöttünk, így a konyhában, és az ételeink körül is. Szúnyogháló ide vagy oda, valahogy mindig besurrannak a házba, a szabadban pedig egyszerűen lehetetlen elkerülni ezeket a rovarokat. Na de mi történik akkor, ha rászáll egy légy az ételünkre? Betegek leszünk tőle? Ennek jártunk utána.

A tavaszi és nyári hónapok visszajáró törzsvendége a légy, ami ráadásul amilyen kicsi, olyan idegesítő tud lenni. Bármennyire is próbáljuk elhajtani ezeket a rovarokat, sajnos annyira makacsak, hogy már csak azért is a kezünkön, a fejünkön vagy az ételünkön landolnak. Utóbbi esetben azonban elmondható, hogy a légy által terjesztett megbetegedések kockázata aránylag kicsinek mondható. Ám jó néhány tényezőt figyelembe kell venni, amikor eldöntjük, hogy megesszük-e azt az ennivalót,  amire már rászállt, vagy sem – írja az IFLScience.

Kevesen tudják, hogy a legyeknek igazából nincsenek fogaik vagy állkapcsuk, amivel megrághatnák az ételt. Ezért ők úgy táplálkoznak, hogy a táplálékra köpnek egy kevés enzimekben gazdag nyálat, majd ha az kissé feloldotta, ormányszerű szájszervükkel felszippantják azt. Ez nagyjából olyan, mintha lehánynák a kajánkat. A probléma ott kezdődik, hogy ezek a rovarok közszeretettel tanyáznak olyan hulladékokon, mint a romlott nyers hús, az állati és emberi ürülékek, de a rothadó növényzeteken is szívesen elidőznek. Ebből adódóan közel 130 olyan kórokozót azonosítottak be a kutatók, melyeket egyszerű házilegyek terjeszthetnek. Ezek lehetnek különféle gombák, vírusok, paraziták és baktériumok is, közöttük pedig életveszélyes fajok is előfordulhatnak.

Szóval érdemes komolyan venni az ételünk körül legyeskedő rovarokat, hiszen a világ számos részén okoztak már olyan kórokozókkal terjedő megbetegedéseket, melyek többnyire hányással, gyomorfájással, hasmenéssel vagy magas lázzal jártak. 2022-ben száznál is több házi legyet vizsgáltak, melyeket egy New York-i farm környékéről gyüjtöttek be. Később megállapították, hogy azok tele voltak olyan élelmiszerrel terjedő bacilusokkal, mint a Salmonella, az E-coli, a Staphylococcus aureus, a Bacillus cereus és a Bacillus subtilis baktérium.

Mindezek ellenére ne essünk pánikba, hiszen a megbetegedés lehetőségét nagyban befolyásolja az is, hogy hány légy telepedett meg az ételünkön és mennyi ideig. Ha egyetlen légyről van szó, ami rövid ideig tanyázott a harapnivalónkon, akkor nincs nagy baj, viszont ha több légy órákon át randalírozott a vasárnapi rántott húson, pizzánkon vagy a szendvicsünkön, akkor nem éri meg kockáztatni, inkább szabaduljunk meg az ételtől. Ilyenkor vigasztaljon a tudat, hogy léteznek a világon olyan trópusi betegségek, melyek fertőzési kockázata sokkal magasabb, a házi legyek pedig napokig továbbíthatják éppen úgy, mint az emberi hulladékból származó olyan halálos betegségeket, mint a kolera vagy a vérhas. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss