hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Édesanyám pihe-puha krumplis pogácsája

MME MME
85 perc
rafinált
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A burgonyapüréport egy tálba öntjük, és fokozatosan ráöntjük a felforralt tejet, hogy olyan állagú masszát kapjunk, mint amikor a főtt krumplit áttörjük. Ez fontos, ne legyen híg a krumpli. Langyosra hűtjük (fontos, mert ha forró, elolvad a vaj, tönkremegy a tészta).
  2. Közben pici, langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A dagasztótálban eldörzsöljük a lisztet a szobahőmérsékletű vajjal, beleöntjük a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, a már langyosra hűlt krumplit és a sót.
  3. A tejfölt dagasztás közben adagoljuk, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. Amikor már jól kidolgoztuk a tésztát, 30-40 percig pihentetjük, kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, és átgyúrjuk. Jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk (bevagdossuk), és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és hagyjuk még 15-20 percig kelni. Megkenjük a pogácsákat tojássárgájával, megszórjuk reszelt sajttal, és közepes lángon kb. 20 perc alatt megsütjük. 

Megjegyzés

Alföldi Károly receptje. - MME

Ezek is érdekelhetnek