Elkészítés: A csülköt kicsontozzuk, s tenyérnyi darabokra vágjuk, ügyelve, hogy lehetőleg egyformán jusson minden darabhoz a bőréből.
A húst bőven bedörzsöljük sóval és őrölt borssal.
A kukta aljára betesszük a lukacsos lapot, hogy a hús ne érjen a kukta aljához. A lukacsos lapra elhelyezzük a húst bőrével lefelé. A húsra rádobjuk a megtisztított, félbevágott hagymát, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, majd rászórjuk a fűszereket. Ráöntünk 2 deci vizet, a kuktát lezárjuk, és sípolástól 30 percig főzzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a hús puha-e. Ha nem, még 5 perc sípolás.
Ha puha, kiszedjük a húst egy tálra, majd a zöldségekkel teli szaftot beleöntjük egy megfelelő nagyságú jénai tálba vagy cseréptálba. A húst szépen elrendezzük a szaft tetején bőrével felfelé.
A jénait (vagy cseréptálat) előmelegített sütőbe helyezzük, s a csülköt pirosra sütjük. Párolt vöröskáposztával és hagymás krumplival tálaljuk.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre