Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szódabikarbóna csodaszer, a kertben is nagy hasznunkra lehet

default user icon
MME
A szódabikarbóna a háztartási szerek királya. Ez a filléres fehér por ugyanis szinte mindenre jó. Használhatjuk főzés és sütés során, takarításra vagy szagtalanításra, és még a kertben is nagy segítségünkre lehet a szódabikarbóna!

A szódabikarbóna vagy nátrium-hidrogén-karbonát egy enyhén lúgos, vízben jól oldódó só, mely a környezetre ártalmatlan és sokoldalúan felhasználható. A szódabikarbóna remekül helyettesítheti például a sütőport, egy pohár vízben feloldva kitűnő puffadás ellen, de még a foltoktól és odaégett ételmaradékoktól is megtisztítja az edényeket.

A szódabikarbónát a kertben is használhatjuk

Ahogyan az ecetet is bevethetjük a kertben, például a gyomok ellen, vagy elriaszthatjuk vele a csigákat, úgy az ecet „hű társa", a szódabikarbóna is segítségünkre lehet kertészkedés közben.

természetes gombaölő szer

A szódabikarbóna remekül alkalmazható a növényeknél gombás megbetegedések esetében, mint például lisztharmat vagy szürkerothadás ellen. Ezek a gombás fertőzések könnyen és gyorsan átterjednek más növényekre, ezért fontos, hogy minél hamarabb megszabaduljunk tőlük.

2-5 evőkanál szódabikarbónát oldjunk fel fél liter vízben, az oldatot pedig töltsük szórófejes flakonba, és naponta többször permetezzük a beteg növényrészekre. A fertőzött részeket érdemes a kezelés előtt eltávolítani. A permetezést egészen addig végezzük, amíg el nem tűnik a gomba.

A szódabikarbóna taszítja a levéltetveket

Oldjunk fel két evőkanál szódabikarbónát egy liter vízben, töltsük ezt is szórófejes flakonba, majd permetezzük be jól a levéltetvekkel fertőzött növényt. Esős, nyirkos napokon keverjünk egy kevés étolajat a szódabikarbónás vízhez, hogy jobban rátapadjon a növények leveleire.

Kiírtja a gyomokat, eltávolítja a mohát, algát

Az ecet mellett a szódabikarbóna is jó a gyomok ellen. A fehér port szórjuk közvetlenül a gazra, és szinte rögtön eredményt hoz majd. Ha mégsem, ismételjük meg a folyamatot. A mohák és algák elleni harchoz forraljunk vizet, adjunk hozzá szódabikarbónát (literenként 2 evőkanállal) és ezzel öntsük le a benőtt részeket. Hagyjuk egész éjszakán át ázni a mohás részt, majd másnap egy kefével tisztítsuk meg és tiszta vízzel öblítsük át.

Megemeli a talaj pH-értékét

A szódabikarbóna semlegesíti a savasságot, így ha savas talajjal érintkezik, képes megváltoztatni annak pH-értékét. Nem minden növény szereti a savas talajt, sőt vannak, amelyek a lúgosban érzik igazán jól magukat. Ilyen például a begónia vagy a muskátli. Ahhoz hogy semlegesítsük a savas talajunkat, adjunk az öntözővízhez egy-két evőkanálnyi szódabikarbónát, majd a szokásos módon locsoljuk meg a növényeket.

A szódabikarbóna pH-tesztre is használható

Ha nem tudjuk, hogy a talaj a kertünkben savas-e, akkor a szódabikarbónával gyorstesztet is végezhetünk. Locsoljunk egy kis vizet az adott területre, amelyet le szeretnénk tesztelni, majd szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Ha megjelennek kis buborékok, akkor az azt jelenti, hogy a talajban lévő sav reakcióba lépett a szódabikarbónával és a talaj pH-értéke 5 alatt van. Ha nem történik semmi, akkor feltételezhetjük, hogy a talajunk nem savas – olvasható a Life cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek