Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A szódabikarbóna tényleg csodaszer, még erre is használható!

default user icon
MME
A szódabikarbóna, ahogy arról már többször is írtunk, filléres csodaszer, amit sokoldalúan használhatunk a háztartásban. Hasznosnak bizonyul sütés során, ráadásul tökéletes a drága és környezetkárosító tisztítószerek helyettesítésére. És mire jó még? Cikkünkben eláruljuk!

Ha te is arra törekszel, hogy a lehető legkevesebb káros anyagot jutass a környezetedbe, biztosan használod a szódabikarbónát a mindennapok során. Hiszen ez a szer valóban egy jolly joker: a fehér ruhákat még ragyogóbbá teszi, eltávolítja a makacs szennyeződéseket a padlóról, a tűzhelyről vagy a konyhapultról, a szappanlerakódást a zuhanyzóból vagy a kádból, de eltünteti a zsírfoltokat is. Semlegesíti a kellemetlen szagokat, így tehetjük a hűtőszekrénybe, de a cipőbe is, sőt kitűnő izzadásgátló is.

Sütésnél igazi kincs!

Háziasszonyként elsősorban sütésnél használjuk. A szódabikarbóna, azaz a nátrium-hidrogén-karbonát vízben jól oldódó só, amely a savakat semlegesíti (savval érintkezve enyhe lúgként viselkedik), miközben szén-dioxid szabadul fel. Sütéskor a térfogatnövelő hatását használjuk ki: hő hatására ugyanis megemelkedik, és így sokkal lazább szerkezettűvé teszi a tésztákat. Óvatosan kell vele bánni, mert lúgos hatása miatt erősebb ízt és színt ad a süteményeknek. Ha szódabikarbónát használsz, mindig tegyél a sütibe egy kevés savas hozzávalót is, ami lehet pár csepp ecet, citromlé vagy kevés joghurt.

Főzéskor sem árt, ha kéznél van

Régi, bevált praktika szódabikarbónával puhítani a húst, vagy lemosni a zöldségeket, gyümölcsöket és gyakori az is, hogy egy csipetnyi szódabikarbónával tesszük még légiesebbé a rántottát. Mire használhatjuk még? Nos, a hüvelyesek főzési idejét is lerövidíthetjük vele. A bab például viszonylag hosszú ideig fő, de ez könnyen módosítható egy kevés szódabikarbónával: áztathatjuk szódabikarbónás vízben a babot, vagy ha elfelejtettük előáztatni, akkor tehetjük közvetlenül a főzővízbe.

A mennyiségre figyeljünk!

 A szódabikarbóna tehát – ami nem tévesztendő össze a sütőporral! – csodákat tesz a szárított babbal, ám ehhez már egy kevéske is elég. A nagy mennyiségben hozzáadott szódabikarbóna ugyanis szappanos ízűvé teheti a babot, és a végeremény élvezhetetlen lesz. Az arányokat érezni fogod, de általánosságban elmondható, hogy kb. 50 dkg babhoz 1 csapott teáskanál szódabikarbóna szükséges.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss