9 házi praktika szódabikarbónával, ami megkönnyíti az életed!

Tudtad, hogy nemcsak sütéshez vagy gyomorégés ellen használható ez a jelentéktelen kinézetű fehér por, hanem a háztartásban is kincset ér? Mutatjuk, mire használhatod még!

Odakozmált étel eltávolításhoz

Forralj az edényben 1 l vizet 1 ek szódabikarbónával együtt. Várj, amíg kihűl, és ezután már könnyen felkaparhatod vagy dörzsivel eltávolíthatod a letapadt ételmaradványokat.

Sárgarépa tisztítására

Kincs kedved a zöldséget kaparászni? Keverj literenként 1/2 tk szódabikarbónát forrásban levő vízhez, majd dobd bele a leöblített sárgarépákat. Rövid várakozás után tartsd a gyökereket hideg csapvíz alá, és könnyen lehúzhatod a héjukat.

Kemény marhahús puhítására

Nem akar megpuhulni? Tegyél egy késhegynyi szódabikarbónát a főzővízbe vagy a szaftba, és rövidebb idő alatt megfő, illetve omlósabb lesz. Más húsoknál is beválik.

Vizköves mosogató tisztítására

Keverj össze szódabikarbónát némi vízzel, majd kend az így kapott pasztát mosogatószivacsra és dörzsöld át vele a tisztítandó felületet. Öblítsd le tiszta vízzel, és megint csillogni fog!

Cipő szagtalanításra

Beleizzadt a lábad a cipőbe? Szórj bele szódabikarbónát, oszlasd el, majd a következő használat előtt rázd ki. Semlegesíti a kellemetlen szagot.

Szélvédőmosásra

Szórj egy kevés szódabikarbónát megnedvesített törlőkendőre, és ezzel dörgöld le a szélvédőre ragadt rovarokat. Öblítsd le tiszta vízzel, és megint szabadon kilátsz!

kézápoláshoz

Körömápolás előtt egy tál langyos vízbe keverj 3 ek szódabikarbónát, és ebben áztasd a kezedet. Fehéríti a körmöt, puhítja a körömágy bőrét és leszedi a céklalé vagy a háztartási és kerti munkák miatti elszíneződéseket.

Fog- és szájápoláshoz

Szórj egy kevés szódabikarbónát a fogkefédre is! Fehérít és hatásos fogkő ellen. Étkezés után negyed órával a szódabikarbónás szájöblítés semlegesíti a savakat, így véd a szuvasodás ellen. Ehhez fél pohár vízben oldj fel 1 kk port. Langyos vizes öblögetéssel közömbösítheted a fokhagyma- és a szájszagot.

rovarcsípés kezelésére

Készíts pasztát 3 tk szódabikarbónából és 1-2 vízből, majd kend be vele többször a csípés helyét. Hűsít, lohasztja a duzzanatot és csillapítja a kínzó viszketést.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss