hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Császármorzsa kölesből

45 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 12 dkg hántolt köles
  • 3,5 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban)
  • 20 dkg fehér tönkölyliszt
  • 12 dkg bármilyen édesítő (nyírfa- vagy nádcukor, édesítő vegyesen)
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 2 csipet só
  • A tálaláshoz:
  • lekvár vagy gyümölcs

Elkészítés

Elkészítés: A kölest csipet sóval takarékon kb. 20 perc alatt megpároljuk a víz-tej keverékében.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A kölest kicsit hűtjük, majd keverjük össze a liszttel, a tojások sárgájával, a cukorral, a tejjel, a citromhéjjal, ízesítsük őrölt gyömbérrel. Végül óvatosan dolgozzuk bele a tojásfehérjét is.

Nagyobb teflon serpenyőben a vajat hevítsük fel, öntsük bele a masszát, várjunk 1-2 percet (kicsit hagyjuk sülni), aztán kezdjük el keverni-darabolni. Amikor már jó morzsás, pirítsuk-keverjük, amíg egy kicsit meg is pirul. A sütést végig magasabb hőfokon végezzük!
(Gáztűzhelynél használjunk hőelosztót!)

Ízlés szerint lekvárral vagy friss gyümölcsökkel tálalhatjuk!

Ezek is érdekelhetnek