Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Créme brulée készítésben is összecsaptak a magyar olimpikonok

Zsebsárkánnyal a kezükben mérkőztek meg a Párizsba vágyó olimpiai és világbajnoki érmes sportolóink, hogy elkészítsék a tökéletes créme brulée-t.

Érmek és krémek kerültek a középpontba csütörtökön a fővárosi Pavillon de Paris étteremben, ahol a Magyar Olimpiai Bizottság és a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közös sajtótájékoztatóján gasztronómiai próbatétel is várt az eseményen részt vevő klasszis sportolókra.

A 2024-es párizsi olimpiai részvételért egyaránt harcba szálló kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Csipes Tamara, az ötkarikás bronz- és világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó, Leimeter Dóra, valamint a világbajnoki harmadik birkózó, Lévai Tamás ezúttal idegen terepen mérették meg magukat: szakácsfáklyával készítettek roppanós karamellbevonatot a franciák kedvelt desszertje, egy-egy tálkányi créme brulée tetejére.

 

A sportolók ezúttal sem tudtak kibújni a bőrükből, Csipes Tamara azonnal versenyt, majd eredményt is hirdetett. A Budapesti Honvéd kajakosa „akkurátusan” mérte ki szemre az ajánlott mennyiségű, 5 grammnyi barna cukrot, majd profihoz illő, körkörös mozdulatokkal végezte el a műveletet, amely után megállapította, hogy az általa befejezett desszert pont olyan, mint a vendéglátó francia étterem szakemberéé, és gyorsan hozzátette: „Én nyertem!”.

A 33 éves kajakosnak volt némi előnye sporttársaival szemben, a kajaklapát mellett ugyanis édesanyaként a fakanalat is rutinosan forgatja.

„Szeretek főzni, és szeretem a sütés-főzés folyamatába bevonni az ötéves kislányomat is. Ő ezáltal tanul, miközben jó hangulatban töltünk el együtt minőségi időt – mondta a mindmegette.hu kérdésére Csipes Tamara. – A konyhai munkálatainkhoz Olíviának két, gyerekeknek szóló szakácskönyve is van; az egyik még az enyém volt, a másikat ő választotta a boltban. Örülök, hogy az egészségtudatos táplálkozásba illő ételek is készíthetők belőle, nagyon finom répás muffint sütöttünk például a könyvből.”

 

A klasszis kajakos elárulta: gyakran kerülnek a családi asztalra a gyermekek körében népszerű ételek, és az sem mindegy náluk, milyen tálalásban.

„Nem válogatós a lányom, de abban a korban van, amikor fontos neki, hogyan néz ki az étel, ezért mostanában erre is nagy figyelmet fordítok” – tette hozzá a sportoló.

Csipes Tamara megjegyezte: ha saját magának választhat fogást, ázsiai ételekre szavaz, imádja a japán konyhát, így – többekkel ellentétben – a legutóbbi, Tokióban rendezett olimpián sem volt gondja az étkezéssel, hacsak az nem, hogy nem volt túl változatos.

Párizs földrajzilag is közel van, a kajakos úgy véli: gasztronómiai vonalon nem érheti meglepetés a sportolókat a soron következő ötkarikás játékokon. 

Még több celeb:

Ezek is érdekelhetnek

Friss