Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készítsd el tökéletesen a franciák kedvencét, a créme bruléet!

default user icon
MME
Még nem heverted ki a megterhelő zserbó- és bejgliszezont, de jólesne egy édes finomság? Készíts gyorsan egy égetett krémet és a desszert mennyországban érezheted magadat!

 A roppanós karamellkéreg alatt rejtőző krémet valószínűleg a 17. századi Angliában, pontosabban a cambridge-i egyetemen találták fel, ezért helyenként még mindig Trinity College cream néven tűnik fel az étlapokon. Innen vették át a franciák, és az előállítás módjára utaló crème brûlée – égetett krém – nevet adták neki. A portugál és a spanyol konyha az alapvariációhoz nagyon hasonló saját desszertet alkotott. Pl. a crema catalana kissé sűrűbb és inkább pudingra emlékeztet, mert a szokásos alkotóelemek mellett keményítőt tartalmaz. További különbség, hogy vízfürdő nélkül, forróbb sütőben készítik.

Hozzávalók

Valamennyi alapanyag kapható a sarki kisboltban is: csak tejszínt, tejet, tojást, cukrot és vaníliát kell vásárolnod, ha valamelyik netán kifogyott az otthoni készletből.Recepttől függően a tejszín és a tej aránya változó, esetleg az egyik el is maradhat. A több tejszínt (és kalóriát) tartalmazó krém nehezebb, viszont kerekebb az íze.Az utánozhatatlan aromát a frissen kikapart vaníliavelő kölcsönzi. Szükség esetén megteszi a Bourbon vaníliás cukor vagy pár csepp aroma is, de a vanília kötelező.A barna és a kristálycukor íze karamellizálás után lényegében nem különbözik. A barnából sötétebb kérget készíthetsz, viszont a fehér valamivel jobban olvad.

Créme brulée alaprecept

6 adaghoz keverj össze 4 dl habtejszínt, 1,4 dl tejet és 5 db tojássárgáját, majd dolgozz bele 8,5 dkg cukrot. Add hozzá 1 db vaníliarúd kikapart belsejét, és hagyd állni 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Tegyél 6 db tálkát egy tepsibe, és töltsd meg a masszával max. 4 cm magasságig. Önts a tepsibe annyi forró vizet, hogy a formák magasságának feléig érjen, majd told a tepsit az előmelegített sütő középső részébe kb. 55 percre. A megdermedt krémet hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, majd tedd be a hűtőbe legalább 2 órára. Végül tálalás előtt minden adagra szórj 1 tk cukrot, és égesd rá karamellizálópisztollyal.

Fortélyok

Ha szuper gőzpárolós tűzhelyed van, nem kell vízfürdőbe állítani a tálkákat. A 100 fokra beállított sütőben képződő pára optimális a crème brûlée számára, amely így kb. 40 perc alatt készül el.
Nincs karamellizálópisztolyod? Kapcsold grillfokozatra a sütőt és tedd be a tálkákat minél magasabbra! Végső esetben a cukor a maximum hőfokra állított normál sütő felső részében is megolvad, csak sok időbe telik.

Milyen tálkában készítsd?

10-12 cm átmérőjű, garantáltan tűzálló kerámia- vagy üvegtálkákat válassz, amelyeket csupán 3-4 cm vastagon tölts meg, hogy a krém egyenletesen megszilárduljon. Karcsúbb és magasabb formák nem ajánlottak, mert fennáll a veszély, hogy a krém belseje folyós marad. Ám ha van türelmed, ezeknél is ki lehet kísérletezni az optimális sütési időt.

Tálalás

A crème brûlée behűtve, forró kéreggel a legfinomabb. Karamellizálás előtt beteheted a fagyasztóba 20 percre, de ez nem kötelező.
A feltálalt desszert dísze a roppanós karamellbevonat, bármilyen dekoráció csak ellopná a show-t. Esetleg pár szem bogyós gyümölcsöt tehetsz a tetejére. A szószok is szükségtelenek.

Ezt tedd, ha a krém ...

… túl folyós lett: Csak semmi pánik. Teljesen normális, ha a sütőből kivéve remeg, mint a kocsonya. Kell neki legalább 4 óra vagy egy éjszaka a hűtőben, hogy megszilárduljon.
… hűtés után is remeg: Legközelebb hosszabb ideig süsd. Alsó-felső fűtéssel 120 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt éri el a megfelelő állagot.

Előkészítés és hűtés

Ennek a desszertnek kifejezetten jót tesz, ha fogyasztás előtt 2-3 napot áll a hűtőben. A cukrot azonban csak közvetlenül tálalás előtt égesd rá! Máskülönben a kéreg megpuhul a hűtőben, és nem adja a hőn várt roppanós hangot, amikor találkozik a kanaladdal.

Mi legyen a maradékkal?

A karamellizálás után megmaradt adagot is beteheted a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórd meg cukorral, és égess rá egy újabb réteget, hogy roppanós legyen. Ezáltal valamivel édesebb lesz – de kit érdekel?
A karamellréteg nélkül bedobozolt crème brûlée lefagyasztható. 3 hónapon belül olvaszd ki szobahőmérsékleten (félig fagyosan is mennyei!), majd égess rá cukrot a szokásos módon.  

CRéME BRuLÉE RECEPTEK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss