Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

9 praktikus ötlet, hogy mire használhatod a citrushéjreszelőt

default user icon
MME
Ajándékba kaptad, de igazából alig használod? Sőt arra is gondoltál már, hogy megszabadulsz tőle? A legtöbb konyhában számtalan felesleges dolog található, de a citrushéjreszelő nem ilyen. Mutatjuk, hogy mennyi mindenre jó még ez a kis szerkezet.

A kifejezetten a citrusfélék héjának reszelésére szolgáló eszköz praktikus, hiszen a citromot, a narancsot vagy a lime-ot széles körben használjuk a konyhában. Édes és sós ételeket ízesítünk a citrusokkal, a desszertektől kezdve az önteteken át a mártásokig sokféle ételbe tesszük, hogy pikánsabb, savanykásabb legyen az ízük. De természetesen nem csak citrusokat reszelhetsz ezzel a reszelővel – mutajtuk, hogy mire használhatod még!

Vaj aprításához

Sütés előtt elfelejtett kivenni a vajat a hűtőből? Semmi gond! A hideg vajat a reszelőn végighúzva apró, finom forgácsokat kapsz, amelyekkel sokkal könnyebb dolgozni, mintha késsel darabolnád fel a vajat.

Fokhagyma préseléséhez

Ha nincs kedved elővenni a fokhagymanyomót (ami könnyen előfordulhat, tekintve, hogy nagyon macerás elmosni…) reszeld le a citrushéjreszelőn a meghámozott fokhagymagerezdeket. Finom pasztát kapsz, amivel ízesítheted a zöldségeket, húsokat, leveseket.

Csokireszelék készítéséhez

Ha egészen finom csokireszelékre van szükséged krém készítéséhez, vagy torták, sütemények díszítéséhez, érdemes citrushéjreszelővel dolgozni. A kávédat, kakaódat is ízesítsd az így finomra reszelt csokival: sokkal finomabb lesz az italod, mintha csak kakaóport szórnál rá.

Csípős paprika aprításához

Ha szereted a csípős ízt, de nem szeretnél nagy paprika darabokat az ételbe, a reszelővel finomra apríthatod.

burgonya reszeléséhez

Nagyon finomra reszeli a krumplit, de tökéletes, ha apró kis lepénykéket vagy lángost szeretnél készíteni. Próbáld ki!

Fűszerek durvára porításához

A frissen reszelt fahéj, szerecsendió (vagy más fűszerek íze) tökéletesebbé teszi az ételt. Ha nincs mozsarad, használd a reszelőt!

Elszenesedett ételek „javításához”

Ha megégetted egy kicsit a süti szélét, nem kell aggódnod: ezzel a finom reszelővel pillanatok alatt eltávolíthatod a megfeketedett részt.

Kemény sajtokhoz

Frissen reszelt parmezán kell a tésztádra? A citrusreszelő jó választás kemény sajtok aprítására.

Gyömbért is reszelhetsz vele

A friss gyömbért sokkal egyszerűbb reszelni, mint késsel vékony szeletekre, darabokra vagdalni. Finomra aprítva teheted sütikbe, mártásokba, teába vagy limonádéba is.

Ajánljuk még:


 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss