Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tüntesd el a teafoltokat a bögre belsejéből: ez a 3 csodaszer mindenre képes

default user icon
MME
Ha a reggeli rohanásban elfelejtjük kiöblíteni a bögrét, vagy netán a lefekvés előtt kortyolgatott teából marad egy kevés a csészében, akkor biztosra vehetjük, hogy pár órával később olyan makacs foltot hagy maga után a tea, hogy nincs az a mosogatószer, ami képes lenne eltüntetni.

A gyakran teázóknak biztosan van egy, de akár több olyan bögréje is otthon, melyek belseje tele van apró barnás körökkel. Legyen szó fekete vagy zöld teáról, netán gyógynövényekből készült főzetekről, mindegyik képes foltot hagyni, amiket aztán semmilyen dörzsölés vagy mosogatószer nem képes eltüntetni.

A teában található anyagok olyan erősek, hogy bármit képesek megszínezni, nem véletlen, hogy egyes országokban a kávé mellett a teafüvet is természetes ruhafestékként használják. Nem kell azonban beletörődnünk a teafoltok eltüntethetetlenségébe, ugyanis egy-két, mindenki otthonában megtalálható csodaszer varázsütésre eltünteti a bögrékből a barnás elszíneződéseket.

Hogyan tüntessük el a bögréből a teafoltokat?

A legfontosabb a megelőzés, azaz ne hagyjuk sokáig a bögrében vagy csészében benne állni a teát, miután pedig megittuk, öblítsük el vagy mossuk is el rögtön. De ha már megtörtént a baj, akkor nyúljunk a konyhában és a kertben is sokféleképp alkalmazható csodaszerhez, a szódabikarbónához!

A szódabikarbóna az egyik legsokoldalúbb tisztítószer, így nem csoda, hogy a teafoltok ellen is hatásos. A teafű által megszínezett bögrét egy kevés vízzel nedvesítsük be ott, ahol foltos, majd vékonyan szórjuk meg a foltokat szódabikarbónával, hogy a fehér por elfedje a barnás elszíneződést. Hagyjuk állni néhány percig, majd egy szivaccsal enyhén dörzsöljük át. Ezután a szokásos módon mosogassuk el a bögrét.

Ha nincs otthon szódabikarbóna...

Szódabikarbóna helyett használhatunk sót is, ekkor azonban ne vízzel, hanem ecettel nedvesítsük be a bögre belsejét. Szórjunk a barnás részekre a sóból, hagyjuk állni pár percet, majd egy szivaccsal dörzsöljük át, végül a szokásos módon, alaposan mosogassuk el a bögrét, hogy teljesen eltüntessük az ecetet – olvasható a Cleanipedia cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss