Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Filléres csodaszer! 10 meglepő dolog, amire az ecetet használhatod

default user icon
MME
Az egyik leghatékonyabb filléres csodaszer, ami biztosan megtalálható minden háztartásban. Számtalan felhasználási módja ismert, mutatunk néhányat.

1. Csillogóan csíkmentes

A fényes, tiszta ablakokért nem kell drága tisztítószereket használnunk. Egy szórófejes flakont töltsünk meg 1:1 arányban vízzel és ecettel, majd rázzuk össze, és kezdődhet a takarítás.

2. Súrolás nélkül

Elkerülhetetlen, hogy sütés közben az olaj kifröccsenjen. A zsírfoltos tűzhelyre öntsünk 20 százalékos ecetet, és hagyjuk állni 10 percig, majd töröljük le.

3. Eldugult lefolyó

Hiába pumpáljuk, nem folyik le a víz? Öntsünk forró vizet a lefolyóba, szórjunk rá néhány kávéskanál szódabikarbónát. Hagyjuk állni 10 percig, majd öntsünk rá egy csésze ecetet. Végül öblítsük le forró vízzel.

4. Újra ragyog

Foltmentesek lesznek az edények, ha néhány csepp ecetet öntünk a mosószeres szivacshoz. Ha valami mégis foltos marad, töröljük át ecetes, nedves ronggyal.

5. Öblítő helyett

A ruhák puhák és frissek lesznek, ha minden mosáshoz löttyintünk az öblítőszeres rekeszbe 1 dl ecetet. Feloldja a textíliákból a mosószermaradékot, és eltünteti az olyan szagokat is, mint a dohányfüst.

6. Mossuk át

Nem csak a vízköves csapok, kádak és csempék ellensége, de még a penészt és a nyálkás lerakódásokat is eltávolítja a mosógépből. A vízkő mértékétől függően öntsünk 1-5 dl ecetet a mosószer adagolóba, és indítsunk el egy üres mosást 90 fokon.

7. Örök kihívás

Könnyen tönkremehet a vízforraló, ha ellepi a vízkő, emellett a teljesítménye is csökkenhet. Öntsünk a kannába literenként fél dl ecetet, töltsük fel vízzel. Miután felforraltuk, hagyjuk állni, majd öblítsük ki.

8. Húzzuk le

Egyúttal a vécékagylót is kitakaríthatjuk, ha a maradék forró ecetes vizet a vécébe öntjük, és kefével átsúroljuk. A tartályba is tölthetünk egy flakonnal, amely pár óra alatt tökéletesen feloldja a vízkövet.

9. Így lesz illatos

Sokszor még mosás után is marad a konyharuhában egy nehezen kiűzhető konyhaszag. Ha szabadulnánk tőle, áztassuk be egy-két órán át ecetes vízbe, majd indítsunk el egy 60 fokos gépi mosást.

10. Utálják a szagát

A hangyák évente akár többször is megjelenhetnek az otthonunkban. Ha ecetet fújunk a vonulási útjuk vonalára, vagy ahonnan felbukkannak: repedések, falzugok, bár nem pusztítja el őket, egy időre visszavonulnak és máshol próbálnak boldogulni.

Még több tippet találsz a Fanny Magazin eheti számában - keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg online!

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss